Alla listausta vuokien jauhottamiseen soveltuvista tuotteista gluteenitonta leivottaessa. Jos mieleesi tulee muita hyväksi havaittuja tuotteita vuokien jauhottamiseen, niin lisääthän vinkin kommentteihin :)
1. Sileäreunainen täytekakkuvuoka ei välttämättä tarvitse jauhotusta ollenkaan. Leivinpaperi pohjalla ja huolellinen rasvaus riittää. Kypsän kakun reunat voi pyöräyttää ennen kumoamista irti paletilla tai veitsellä (huom. jos vuoka pinnoitettu, pinnoite voi kärsiä)
2. Gluteeniton korppujauho. Gluteenittomia korppujauhoja on saatavana miltei kaikista ruokakaupoista. Yleisimmin näkee Moilasen valmistamaa gluteenitonta korppujauhoa, mutta myös Risetin gluteenitonta korppujauhoa on myynnissä useissa kaupoissa.
3. Polenta-ryynit. Maissista valmistetut polentaryynit soveltuvat mainiosti vuokien jauhottamiseen. Tarkista kuitenkin pakkauksen tuoteseloste "saattaa sisältää" -merkintöjen varalta.
4. Kookoshiutaleet. Ainakin täytekakkuvuokien jauhottamisessa kookoshiutaleet toimivat oikein hyvin, kahvikakkuvuokia en ole niillä kokeillut jauhottaa.
5. Maissijauhot. Maissijauhojen kohdalla on tärkeää tarkistaa pakkauksen tuoteseloste "saattaa sisältää" -merkintöjen varalta. Esimerkiksi Nutanan maissijauho voi sisältää gluteenia, mutta Virtasalmen Viljatuotteen maissijauho on puhdasta ja keliaakikoille soveltuvaa.
6. Karkea riisijauho. Aivan erinomainen kakkujen jauhotukseen, tosin kakun pinta jää jauhon väristä johtuen hieman vaaleaksi. Karkeaa riisijauhoa valmistaa Farina.
7. Kaakaojauhe (tumma sokeroimaton) käy erityisesti suklaakakkujen valmistuksessa vuoan jauhottamiseen.
6. Karkea riisijauho. Aivan erinomainen kakkujen jauhotukseen, tosin kakun pinta jää jauhon väristä johtuen hieman vaaleaksi. Karkeaa riisijauhoa valmistaa Farina.
7. Kaakaojauhe (tumma sokeroimaton) käy erityisesti suklaakakkujen valmistuksessa vuoan jauhottamiseen.
Sokerilla onnistuu kans. Esim. vuokakakkuihin siitä tulee makua ja on paremman näköinen mitä korppujauhoilla tehtynä.
VastaaPoistaKarkeita riisijauhoja käytän aina jos en käytä sokeria.
Hiljattain leivoin ihan tavallisia vehnäjauho-kahvikakkuja, mutta mielijohteesta jauhotin vuoat mantelijauheella. Kakut irtosivat ihan hyvin, mutta pinta jäi minun makuuni hieman kosteaksi, mikä ei toisaalta ole välttämättä paha asia. Vuoat olivat hyväkuntoisia pinnoitettuja vuokia, joten olisi saattanut irrota pelkällä voitelullakin. Kokeilen vielä täksi jouluksi jotain gluteenitonta hedelmäkakkua mantelijauhotuksella.
VastaaPoistaMinä "jauhotin" kakkuvuokia viimeksi tattarileseillä. Toimi ihan hyvin.
VastaaPoistaMyös tummalla kaakaojauheella pystyy jauhottamaan, esim suklaakakkuihin toimii.
VastaaPoistaTätäpä pitääkin kokeilla suklaisiin kahvikakkuihin, ei jäisi samalla tavalla näkyviin kakun pinnalle kuin jokin vaalea jauho.
PoistaEn jauhottele millään, vaan käytän vuokasprayta. Sopii vuokaan kuin vuokaan, irtoaa hienosti eikä jätä pintaan mitään ylimääräistä :)
VastaaPoistaKiitos vinkistä :) Vuokasprayta käytettiin kouluaikaan ja taidan muuten ostaa kotiinkin kun nyt muistutit tuotteesta :)
PoistaEikö vuokaspratyä käytettäessä käytetä mitään muuta? Irtoaako oikeasti vain tällä rasvalla?
PoistaKiitoksia hyvistä ohjeista! Googletin "Gluteeniton kakku millä jauhotan vuoan" ja heti näin hyvät vastaukset!
VastaaPoista-Sanna_
Kiva kuulla, että listauksesta on hyötyä!
PoistaMahtava ohje tuo kaakaojauhe. Olen tekemässä suklaakakun gluteenittomana niin sen avulla saan vuoan jauhotettua.
VastaaPoistaSe on todella hyvä suklaakakkuihin!
PoistaKiitos, täältä löysin avun "hädän hetkellä" :)
VastaaPoistaMä juuri äsken murskasin cashewpähkinöitä blenderissä, ja jauhotin vuoan niillä, oon tekemässä juhannusta varten gluteenitonta kakkua. Saa nähdä miten onnistuu :)
VastaaPoista