Ohjeesta tulee noin 40-50 piparia hieman koosta riippuen. Taikina on todella helppoa käsitellä, kunhan muistaa vain laittaa pöydälle sopivasti jauhoja ennen kaulintaa.
Taikina:
2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria (fariini tai tavallinen)
1 dl tummaa siirappia
100 g voita/margariinia
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
(perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta pöydälle kaulintaa varten)
Mittaa kattilaan mausteet, sokeri ja siirappi ja kiehauta ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon rasva sekä kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda ja anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli). Kaulitse jähmettynyt taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla pipareita (ennen kaulitsemista taikinaa kannattaa muokata käsissä notkeammaksi, jotta se ei repeydy kaulittaessa). Paista 225 asteessa noin 6-7 minuuttia.
Onnistuuko tällä ohjeella vaaleat piparkakut kun jätän mausteet pois ja tuleeko jotakin muuta tilalle?
VastaaPoistaEn ole vaaleita piparkakkuja tehnyt, mutta jos tästä ohjeesta muokkaa vaaleiden piparkakkujen ohjeen, kannattaa ainakin tuo siirappi vaihtaa vaaleaan versioon ja käyttää fariinisokerin sijasta tavallista. Mausteita sitten "oman maun mukaan" :)
PoistaTein viime vuonna ekaa kertaa gluteenittomia pipareita äitilleni joululahjaksi ja ne onnistui älyttömän hyvin. Ehkä liiankin hyvin, kun tuli nyt pyyntö tehdä pipareita uudestaan. Joulukiireissäni viime vuonna unohtui ottaa ohje ylös ja tämä ohje muistuttaa eniten sitä viime vuotista. Sattuiko tämä ohje olemaan viime vuonna vanhassa blogissassi? Muistan vain että ohjeen alla oli paljon kommentteja ja omanikin jätin silloin sinne alle :D
VastaaPoistaTämä sama ohje oli vanhassakin blogissa, usean vuoden ajan olen jo tehnyt piparit tällä ohjeella :)
PoistaHyvin onnistuivat ja tällä tehdään gluteenittomat piparkakut jatkossakin. Kiitos hyvästä piparkakkuohjeesta :)
VastaaPoistaHyvin onnistui, kiitos taas reseptistä! :)
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistakiitos koko blogista. Olet pelastanut monta juhlaa. Aina on löytynyt tarjottavaa. Piparit onnistuivat hyvin ja ovat maukkaita.
kiitos tosi paljon hyvästä ohjeesta ja oikein maukkaista pipareista!
VastaaPoistaKiitos kaikille kommentoijille! Tämä pipariresepti on kyllä omakin suosikki, koskaan ei ole epäonnistunut :)
VastaaPoistaPelastit päiväni! Aloitin juuri gluteenittoman ruokavalion noudattamisen ja en ole vielä ihan täysin sulattanut sitä, etten oikeasti voi syödä esimerkiksi kaupan jäätelötuuttia. No tänään sitten näin pakastimessa sinne joulusta unohtuneen piparitaikinan ja suru kyllä meinasi tulla, kun luulin jo, etten voi enää syödä pipareitakaan (meillä kun ne on aina kaupan taikinasta leivottu)! Ja nyt ensimmäisellä nettihaulla löysin ohjeen, joka pelastaa jouluni ja en joudu olemaan ilman karamellien koristamaa piparitaloa! SUUR KIITOS!
VastaaPoistaTsemppiä uuteen ruokavalioon totutteluun :) Siitä se lähtee ja kyllä ne harmituksetkin helpottavat ajan myötä, kun huomaa että kutakuinkin kaiken saa valmistettua gluteenittomana miltei vastaavaksi kuin tavallisen.
PoistaHei :-) Ja suuri kiitos :-) Minun ruokavalioni ei ole keliaakikon vaan toisen suolistosairauden myötä vieläkin tiukempi, mutta kerrankin löytyy myös minun elimistölleni toimivia ohjeita iso liuta ja vielä ihan oikeasti leivottavia, kun ison osan gluteenittomista ohjeista olen heittänyt ei-leivottavina nurkkaan (myös näistä piparkakuista). Tunnustan, että pelastin itselleni myös paperiversiot siltä varalta, että blogisi täältä joskus karkaa. Toki, keittiössä viihtyvänä voin sitten tulevaisuudessa ajan salliessa lähteä itsekin muokkailemaan tavallisista, mutta nyt alkuun ja vielä "päättömässä" mutta jo moneen ylttävässä ja ehtivässä iässä olevan pienen murulaisen kanssa valmiit ohjeet helpottavat kummasti elämää :-) Terveisin: rajoitetulla ruokavaliolla elävä todellinen herkkusuu
VastaaPoistaOlen pitänyt periaatteena, että lisään tänne vain ohjeita, joilla olen itse leiponut, jotta voin olla varma ohjeiden toimivuudesta. Mukava kuulla, että olet löytänyt blogini. Näillä näkymin tämä ei ole täältä minnekään häviämässä, päinvastoin tarkoituksena olisi päivittää blogia entistä ahkerammin :)
PoistaEkat piparit ikinä alusta asti!! Nam! Ja homma onnistui hyvin myös kaksivuotiaan kanssa :)
VastaaPoistaJa joulun alla uutta satsia vain tulemaan :)
PoistaKommenttien perusteella näillä pelastetaan meidän keskimmäisen joulu :).
VastaaPoistaNämä ovat todella hyvät gluteenittomat ns. peruspiparkakut. Taikina on myös helposti leivottavaa, joten ei vaadi suurta vaivannäköä näiden tekeminen.
PoistaMoikka Suvi!
VastaaPoistaTämä resepti näyttää tosi kivalta, joten kokeiluun menee. Oletko koskaan pakastanut tätä taikinaa? Vehnätaikinanhan voi pakastaa ainakin muutamaksi viikoksi, mutta onko sinulla (tai jollakulla muulla?) kokemusta tästä?
Tuoksuvaa joulunaikaa toivotellen,
Elska
Moi! Olen pakastanut taikinaa ja toimii ihan hyvin. Taikinan kannattaa antaa sulaa kaikessa rauhassa useamman tunnin ajan, voi sulattaa myös huoneenlämmössä. Taikina säilyy myös jääkaapissa ihan hyvin kolmekin päivää ilman pakastustakin. Mukavaa joulunodotusta! -Suvi
PoistaKiitos hyvistä ohjeista! Tein tällä ohjeella ja hyvin onnistui. Hyvää joulun odotusta! tv. Terttu
VastaaPoistaOle hyvä ja oikein mukavaa joulun odotusta myös sinne!
PoistaKiitos paljon blogistasi! Sain elokuussa keliakia-diagnoosin ja sen jälkeen on tullut kokeiltua useampaa sun ohjetta. Kaikki olleet herkullisia. Kiitos siis, että teet muiden elämästä parempaa <3
VastaaPoistaBlogi on oma panokseni keliakia-työhön, kun järjestötoimintaan ei ole aikaa. Tämä toimii samalla omana reseptiarkistonani ja on mukava kuulla, että tästä on todella hyötyä ja iloa myös muille ihmisille.
PoistaMoikka ! Onnistuuko tällä ohjeella myös piparkakkutalo ? Kiitokset loistavista ohjeistasi ja ihanaa joulunaikaa ! -Sanna
VastaaPoistaMoi! Onnistuu, mutta piparkakkutaloa varten kannattaa taikinaan lisätä 1 tl psylliumia ja ½ tl ksantaania (jauhojen joukkoon), jolloin pipareista tulee kestävämpiä ja talon kasaamisesta helpompaa.
Poistataikina meni juuri jääkaappiin yökylään, huomenna pääsee paistelemaan ja maistelemaan... kiitos ohjeesta, arvelinkin että piparkakut onnistuu ilman eri kikkailuja vaihtamalla perusreseptin jauhot gluteenittomiin :)
VastaaPoistaOle hyvä, nämä ovat todella hyviä peruspipareita :)
PoistaKiitos, erinomainen ohje! Eka satsi syötiin sekä taikinana että sitä mukaa kuin uunista tuli. Mitään ei siis jäänyt "varastoon".. nyt tulossa tupla-annos varmuuden vuoksi :-D
VastaaPoistaUsein se ensimmäinen erä menee maistellessa :)
PoistaKiitos erinomaisesta ohjeesta. Korvasin sokerin kookossokerilla ja mausteet valmilla piparkakkumauste sekoituksella ja tuli kerrassaan herkulliset piparkakut.
VastaaPoistaMinulla tulossa ensimmäinen vehnätön/luontaisesti gluteeniton joulu ja olen suunnattomasti iloinnut siitä, että olen löytänyt täältä monia minulle sopivia juttuja
Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta!
PoistaHei!
VastaaPoistaKiitoksia tästä ihanasta blogista! Pelastaa sekä juhlan, etää arjen tarjoilut! :) Itse maitoallergikkona mietin, että toimivatkohan ohjeet myös maidottomina? Onkohan kenelläkään kokemusta?
Valtaosa ohjeista onnistuu korvaamalla voi margariinilla ja maito esimerkiksi riisimaidolla jne. Rahkan ja kermaviilin korvaaminen on hieman hankalampaa, mutta niitäkin voi kokeilla korvata esimerkiksi soijajogurtilla.
PoistaEi ole turhaan tätä reseptiä kehuttu. Tein ekaa kertaa ja onnistui vallan mainiosti! Kiitoksia reseptistä ja Mukavaa Joulun Odotusta!
VastaaPoistaOikein mukavaa joulunaikaa myös sinne!
PoistaKiitos reseptistä! Onnistuin muokkaamaan reseptin niin, että siirapin tilalle laitoin hunajaa ja sokeriksi intiaanisokeria. Jauhoseoksen tein itse: n.1dl pofiberia, vajaa 1dl kookosjauhoa, 3tl psylliumia ja loput mantelijauhoja. Toimii ja hyvin leipoutui näinkin. :) Pellillinen hävisi parempiin suihin samoin tein.
VastaaPoistaMiksi tässä pipariohjeessa ei ole ksantaania eikö se juuri auta siihen ettei keksit murene? Kiitos muuten erinomaisesta blogista. Pullataikinan ohje on ehdoton suosikkini ja on onnistunut todella hyvin.
VastaaPoistaOnnistuisiko tämä resepti ilman kananmunaa vai voiko sen korvata jollain?
VastaaPoistaHei Suviih!
VastaaPoistaJa Super kiitokset reseptistä. Itsekin vehnättömän ruokavalion aloittaneena laitan ohjeen kokeiluun.
Kiitos reseptistä, tätä kokeillaan! Onnistuuko tämä, jos käyttää jauhoina Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta?
VastaaPoistaSalamanterina
olen ennenkin tehnyt pipareita, mutta tämä ohje oli kaikista...
VastaaPoistaHUONOIN
VastaaPoistatäyttä ******
VastaaPoistaKuulostaa mielenkiintoiselta ohjeelta. Monissa selaamissani ohjeissa on ollut tattarijauhoa ja se ei oikein miellytä. Tämä voisi toimiakkin! Viljatuotteen jauhoseoksella voisi kokeilla korvata tuon semperin seoksen.
VastaaPoistaOnkohan taikina hyvää raakana? T. piparitaikinaa rakastava
VastaaPoistaVinkkinä myös muille, joilla on tehokkaammat uunit; kannattaa paistaa 200 asteessa. Minulle paistoajaksi riitti reilu 5min ja hyviä tuli :) Ohje oli myös yllättävän riittoisa ja puolikkaasta määrästä irtosi melkein kaksi pellillistä pipareita!
VastaaPoistaKiitos toimivasta ohjeesta! Olen koittanut pari vuotta löytää reseptiä, mistä tulisi hyviä glut. pipareita. Nämä oli parhaita tähän mennessä. Parempia tuskin gluteenittomana saa tehtyä. Aiemmin kokeilin reseptiä, missä oli tattarijauhoa, mutta ei ollut makuuni. Paistoin kommenttien vinkistä 200 astetta ja 5min, tuli hyviä. Kiva, kun sai pipareita jouluksi tehtyä. Taikina oli myös ihan ok hyvää raakana napostella. :) Ja kun koristeli piparit niin vielä maku parani entisestään.
VastaaPoista