Tällä ohjeella tulee helposti käsiteltävä taikina, josta syntyy maistuvat gluteenittomat joulutortut. Taikinassa oleva kananmuna parantaa taikinan käsiteltävyyttä, mutta se ei ole välttämätön. Alla olevassa ohjeessa on neuvot myös siihen, kuinka toimia, mikäli tarvitsee tehdä kananmunaton versio.
Ohje:
250 g voita/margariinia
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
1 kananmuna (+ toinen voitelua varten)
½ tl ksantaania
1 tl psylliumia
+ täytteeksi luumumarmeladia
Nypi rasva ja jauhot (joihin sekoitettu leivinjauhe ja mahdollinen ksantaani sekä psyllium) hyvin. Lisää joukkoon rahka ja kananmuna hyvin sekoittaen. Koveta taikinaa viileässä ainakin pari tuntia. Ota taikinasta kerrallaan noin nyrkin kokoinen palanen ja vaivaa se jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Kaulitse taikinapala noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota levystä muotilla (tai jälkiruokakulholla) pyöreitä paloja. Täytä palat luumutäytteellä ja ummista huolellisesti. Voitele tortut kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Ohjeesta tulee noin 20 joulutorttua.
Kananmunaton versio: Jätä taikinasta kananmuna pois, vähennä jauhomäärää ½ dl. Valmista taikina muuten ohjeen mukaisesti. Älä voitele torttuja millään ennen paistoa.
Kananmunaton versio: Jätä taikinasta kananmuna pois, vähennä jauhomäärää ½ dl. Valmista taikina muuten ohjeen mukaisesti. Älä voitele torttuja millään ennen paistoa.
Tähtitorttujakin taikinasta saa tehtyä, mutta eivät ole rakenteeltaan samanlaisia kuin vehnäjauhosta tehdyt. Tähtitortut on tietysti näyttävämpiä kuin nuo laukkutortut, mutta tällä ohjeella tehtynä niihin ei tule lehtevyyttä. Tähtitorttuja tehdessä kannattaa taikina jättää hieman paksummaksi (noin 1cm paksuinen ok) kuin laukkutorttuja tehtäessä. Mikäli tahdot lehtevämpiä gluteenittomia joulutorttuja, niihin löytyy ohje täältä:
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2013/11/lehtevat-gluteenittomat-joulutortut.html
ja toinen vaihtoehtoinen lehtevien torttujen resepti täältä:
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/12/lehtevat-joulutortut-resepti-2.html
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2013/11/lehtevat-gluteenittomat-joulutortut.html
ja toinen vaihtoehtoinen lehtevien torttujen resepti täältä:
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/12/lehtevat-joulutortut-resepti-2.html
Hei! Mainio blogi, eilen juuri tein gluteenittoman piparitaikinasi:) Tästä ohjeesta kysyisin, miten ksantaani ja psyllium vaikuttavat lopputulokseen - millaisia tårttuja tulee, jos en laita niitä?
VastaaPoistaTaikinasta tulee ihan hyvä ilman ksantaania ja psylliumiakin, mutta niiden tarkoitus on tuoda taikinaan hieman sitkoa ja tehdä taikinasta näin hieman helpommin käsiteltävää. Tässä taikinassa ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä, sillä muut aineksetkin tuovat taikinaan hyvää rakennetta (siksi ne lukevatkin tuossa ohjeessakin suluissa).
PoistaHei..
VastaaPoistaValmistin juuri isänpäiväksi tällä ohjeella torttuja. Hyviä tuli.
Mukava kuulla, että ovat maistuneet. Pitäisi itsekin lähiaikoina pyöräyttää tämän joulunalusen ensimmäiset tortut.
PoistaKiitos ihanista ohjeista :) Taikina onnistui hyvin ja myös enkelitortut onnistui.Pakastin osan taikinasta,täytyy kokeilla onnistuuko tortut myös siitä..
VastaaPoistaTerv. Tarja
Pakastetaikinasta onnistuu myös hyvin, itsekin usein teen taikinaa pakastimeen tai sitten raakapakasteeksi ihan valmiitakin torttuja.
Poistatässäohje mihin etsin "tähtitorttu" mutta toi Ksantani.. mikä on sen tehtävä onko sama kun psylliumin? ja miten makuun vaikuttaa kun jättä pois? /Marjo
VastaaPoistaMakuun ei vaikuta vaikka jättäisi pois. Ksantaani on sitkonkorvike, eli sitä voi lisätä taikinaan parantamaan rakennetta, mutta ei ole tässä taikinassa mitenkään pakollinen.
PoistaElikkä se toimii samoin kun psyllium. kiva sitten vaan kokeilemaan toi recepti kun ensin saan uuden jääkappi/pakkasen noin viikonpäästä. /Marjo
PoistaEntäpä kun on myös maidolle allerginen. Onko vinkkejä millä tuon rahkan voisi korvata ilman että ihan liikaa vaikuttaa taikinan rakenteeseen...?
VastaaPoistaT: aloittelija näissä leipimomisissa..
Tuota rahkaa on vähän hankala suoraan korvata tässä ohjeessa. Joskus olen tehnyt perunavoitaikinaa, jossa siis rahkan sijasta käytetään perunahiutaleita ja vettä. Tässä siihen ohje: 1,5 dl perunahiutaleita, 1,5 dl vettä, 200g margariinia, 3,5 dl Semper fin mixiä, 1 kananmuna, 0,5 tl psylliumia, 1 tl leivinjauhetta. Sekoita perunahiutaleet ja vesi, anna imeytyä. Sekoita joukkoon kananmuna. Nypi joukkoon rasva ja sekoitetut kuivat aineet, koveta viileässä.
Poistaensimmäinen torttutaikina ohje joka oikeasti toimii ja on herkullisia :P
VastaaPoistaMaitorahkan lisäksi taikinassa oleva kananmuna parantaa taikinan leipoutuvuutta yllärrävän paljon :) Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta.
PoistaKiitos, että olet tänne kirjoitellut näitä ohjeita. Aion kokeilla tuota joulutorttuohjetta nyt, terv. keliaakikon vaimo
VastaaPoistaOle hyvä ja mukavaa joulun aikaa :)
PoistaTäällä tutkailen gluteenittomia torttuohjeita. Tänä vuonna aion kokeilla tätä. Kivaa kun pidät tätä blogia!
VastaaPoistaTällä ohjeella tulee hyvät perustortut :) Jos voitaikinan kaulinta vaan luonnistuu, niin kannattaa kokeilla myös noita lehteviä torttuja, sillä ohjeella tulee vielä muhkeammat tortut (niin tähti- kuin laukkutortutkin).
PoistaMaku oli tortuissa kohdallaan! Koostumukseltaan olivat hieman kuivahkoja, mutta saatoin kaulita taikinan liian ohueksi, koska torttuja tuli 30kpl ja osassa taikina meinasi ihan repeillä. Hyvä oli leipoa tämä taikina, kun tein sen jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Kiitos ohjeesta =)
VastaaPoistaOn se sitten ehkä hieman ohueksi mennyt :) Itse saan yleensä tällä ohjeella sen aika tasan 20 torttua (sellaisella laukkutorttu-muotilla), kun kaulitsen taikinan noin puolen sentin paksuiseksi. Mutta mukava kuulla, että tortut ovat maistuneet.
PoistaHei, ootko pakastanut tätä taikinaa? Tai tehnyt edellisenä päivänä valmiiksi? Valmistaikinasta tulee niin säälittäviä torttuja, että pakko päästä tätä testaamaan, jos edes vähän ois normin verosia. Laitan mielellään tämän ohjeen omaan blogiin, jos sopii ja linkkaan täältä otetuksi?
VastaaPoistaHei! Olen pakastanut taikinaa ja tämä on itse asiassa pakastuksen jälkeen vielä helpompaa käsitellä. Ohjeen saa jakaa, kunhan laittaa sen yhteyteen lähteen :) Oletko huomannut myös tuon lehtevien joulutorttujen ohjeen? Sillä tulee vielä lähemmäs tavallisia torttuja, mutta taikina on monimutkaisempi ja vaatii hieman enemmän aikaa, kun väliin kaulitaan voita.
PoistaHei!
VastaaPoistaOnpas lupaavan kehuvia kommentteja. :-) Jääkaapissa ei o yhtään rahkaa, välttäisköhän kermaviili tai turkkilainen jogurtti?
Kermaviili käy kyllä, taikina voi vaatia kermaviilillä tehtynä hieman enemmän jauhoa, kun kermaviili on löysempää kuin rahka, mutta onnistuu varmasti. Jauhoa voi alustaa taikinaan tarvittaessa hieman lisää myös pöydällä ennen kaulitsemista.
PoistaMahtava blogi! Ihana kun jaat ohjeita meille aloitteleville gluteenittomille!
VastaaPoistaToivotaan, että ohjeista on hyötyä :)
PoistaJuuri otin uunista tällä ohjeella tehnyt luumutortut ja perinteisen muna-riisi-lohipiirakan. Aivan mahtavan hyvä taikina, tulee ihan lapsuus mieleen :) Kiitos muutenkin tästä blogista; kuten edellinenkin kommentoija totesi, tämä on ollut pelastus tuoreelle keliaakikolle. Kaupan kakkaroita syödessä meinaa itku tulla mutta näillä ohjeilla syntyy ihan täydellisiä herkkuja :)
VastaaPoistaMukava kuulla, että ohjeista on hyötyä :) Oikein mukavaa joulun aikaa!
PoistaEnsimmäinen gluteeniton joulu edessä ja ajattelin aloittaa joulun odotuksen tällä reseptillä ☺ Kiitos tästä ohjeesta ja blogistasi!!
VastaaPoistaTosi hyvä ohje ja enpä ole ikinä näin hyviä torttuja syönyt! Tein ilman ksantaania ja nyt äitini luona kokeilemme ilman psylliumia ja ksantaania.
VastaaPoistaPs. Luottosivu ollut jo kauan, tämä sinun blogisi! :)
Kiitos hyvistä resepteistä! Täytyy ryhtyä leipomaan. :)
VastaaPoistaTää on loisto-ohje, kiitos. Oletko koskaan kokeillu korvata rahkaa maidottomalla vaihtoehdolla? Ystäväpiirissä on gluteeniton-munaton-maidoton-ihminen ;)
VastaaPoistaOi. Olipa hyvä vinkki, tästä alankin kokeilemaan.
VastaaPoistaKokeilin maidotonta versiota laittamalla rahkan sijaan 100 g soijajogurttia (minulla oli makeuttamatonta, mutta varmaan makeutettukin käy). Hyvin onnistuivat ja maukkaita ovat. Jos soijajogurtista valuttaisi ensin nestettä pois suodatinpussissa, niin sitä voisi varmaankin lisätä taikinaan enemmän. Leivoin osan tortuista, kun taikina oli levännyt kylmässä 3 tuntia ja loput seuraavana päivänä, pidempi kylmässä seisottaminen paransi taikinan käsiteltävyyttä entisestään.
VastaaPoista