Sahrami on mauste, jossa on todella kilohinta kohdillaan.
Puoli grammaa (eli 0,0005 kg) tätä maustetta maksoi omassa lähikaupassa 2,95€,
mutta tuosta pienestä määrästä riittää kahteen alla olevan ohjeen mukaan
tehtyyn pullataikinaan, joten pullien hintaa se ei kamalasti nosta. Sahrami
antaa pulliin kellertävän värin ja oman arominsa. Sahramilla maustetut pullat
kuuluvat erityisesti Lucian päivän perinteisiin ja pullia kutsutaan myös
nimellä Lucia-pullat. En ole ennen tehnyt sahramipullia gluteenittomina, mutta
tänä vuonna innostuin kokeilemaan ja teen varmasti tulevinakin vuosina
joulupullaa sahramilla.
Ohje:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia
½ pussia sahramia (= 1/4 g)
kananmunaa voiteluun
Rusinoita koristeeksi
Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon
psyllium ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna
ja kaardemumma. Sekoita ksantaani ja sahrami jauhoihin ja lisää reilut puolet
jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.
Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota
taikinaa, vaan leivo siitä heti haluamasi muotoisia pullia. Anna pullien kohota
lämpimässä paikassa 30 minuuttia ja voitele ne kohottamisen jälkeen
kananmunalla. Painele koristeeksi tulevat rusinat pulliin ja paista 225
asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.
Onko sahrami voimakkaan makuista,tekisi mieli kokeilla.Pullat ovat ihanan näköisiä.Teen ainakin rusinapullaa.
VastaaPoistaSahrami ei kamalan voimakkaalle maistu, sellaisen oman vivahteen se siihen pullan makuun tuo, mutta pullalle ne silti maistuvat. Mikäli sahramin voimakkuus epäilyttää, sitä voi laittaa myös hieman vähemmän, jolloin se antaa kyllä väriä, muttei niinkään makua.
PoistaTein tänään näitä sahramipullia, laitoin vähemmän sahramia. Tuli hyvän värisiä,ensi jouluna uskallan laittaa vähän enemmän. Joululeipä pitää vielä tehdä.
VastaaPoistaHyvää Joulua!
Mukava kuulla, että olivat mieluisia!
Poista