Täytepitkot onnistuvat helposti myös gluteenittomasta
pullataikinasta ja ovat nopeampia leipoa, kuin yksittäiset pullat. Tämä pitko
sai jouluisen luumu-rahkatäytteen ja täytettä on myös pitkon sisällä.
Ohje:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia
kananmunaa voiteluun
Täyte:
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
Lisäksi luumumarmeladia
Sekoita rahka, kananmuna ja sokeri
keskenään ja tarkista makeus maistamalla. Mikäli haluat makeampaa täytettä,
lisää hieman sokeria. Laita rahkatäyte pursotuspussiin ja laita toiseen
pursotuspussiin myös luumumarmeladi valmiiksi odottamaan taikinan valmistumista.
Valmista pullataikina. Lämmitä neste ja liuota hiiva
siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki (2-3 minuuttia).
Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani
jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää
pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia
voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pitkoja. Jaa taikina
kolmeen samankokoiseen osaan ja kaulitse taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi,
noin sentin paksuisiksi levyiksi. Pursota taikinalevyn päälle raidat rahkasta
ja luumumarmeladista. Käännä taikinan reunat täyteraitojen päälle niin, että
taikinan reunat tulevat näiden kahden raidan keskelle ja raidat jäävät taikinan
alle piiloon. Anna pitkojen kohota pellillä lämpimässä paikassa noin 30
minuuttia ja voitele ne sen jälkeen kananmunalla. Voitelun jälkeen pursota
pitkojen pinnalle vielä raidat marmeladista ja rahkasta. Ripottele reunoille
raesokeria. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pitkot ovat
saaneet kauniin värin. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.
Vielä havaintokuva tuosta pitkon täytteen lisäämisestä:
En ole ikinä saanut gluteenitonta pullataikinaaonnistumaan, mutta voisinpa kokeilla tuota sinun ohjettasi! ��
VastaaPoista