Sain lukijaltani Elinalta toiveen kokeilla, miten hänen
Lahja-mummonsa vanha piparkakkuresepti onnistuisi gluteenittomana. Resepti on
todella vanha, sillä hänen mummonsa on saanut sen aikoinaan tädiltään ja se on
myös melko erilainen verrattuna moniin muihin piparkakkuresepteihin. Ohje
onnistui mainiosti myös gluteenittomana, jauhomäärää jouduin vain lisäämään
hieman ja muutin yhden grammoima olevan sokerimäärän desimittaiseksi hieman
alaspäin pyöristäen. Ohje voi kuulostaa monivaiheiselta, mutta taikinaa
valmistuu kuitenkin helposti, kulho tai pari likaantuu vain enemmän kuin
normaalisti. Appelsiini antaa näihin todella kivan aromin ja piparit olivat rakenteeltaan
mukavan rapeita. Elinalta sain vielä vinkin, että nämä paranevat, kun niitä
säilyttää peltirasiassa, mutta epäilen, ettei näistä riitä kovin pitkään
säilyttää, ellei purkkia piilota jonnekin. Alla olevan ohjeen mukaisesta
taikina-annoksesta tulee noin 100 pientä piparia tai noin 50-60 isompaa.
Ohje:
1 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 rkl raastettua appelsiininkuorta (=1 appelsiinin kuori)
200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmunaa
1 dl hapanta kuohukermaa
2 tl ruokasoodaa
600 g Semperin hienoa jauhoseosta (eli 1 pkt + 1½ dl
lisää toisesta)
Gluteenitonta jauhoa pöydälle kaulintaa varten
Kiehauta siirappi ja lisää joukkoon mausteet (kaneli,
neilikka, inkivääri ja appelsiininkuori), kiehauta uudelleen. Nosta
siirappiseos sivuun jäähtymään. Vatkaa pehmeä voi ja 1 dl sokeria vaahdoksi
sähkövatkaimella ja jätä sen jälkeen sivuun odottamaan. (Pese vispilät tässä
välissä). Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna ja 1 dl sokeria myös vaahdoksi.
Sekoita sooda kerman joukkoon. Tämän jälkeen ainekset aletaan yhdistellä
siirappiseoksen joukkoon. Lisää jäähtyneeseen siirappiseokseen ensin
voi-sokerivaahto, sekoita kunnolla (vaikkapa lusikalla). Lisää joukkoon tämän
jälkeen kerma-soodaseos kunnolla sekoittaen. Seuraavana lisätään
muna-sokerivaahto hyvin varovaisesti sekoittaen ja viimeisenä jauhot muutamassa
erässä. Jätä taikina kylmään maustumaan vähintään 12 tunniksi. Kun taikina on
saanut levätä kylmässä tarpeeksi kauan, ota siitä pala kerrallaan, pehmitä
käsissä ja kaulitse jauhoja apuna käyttäen pöydällä ohueksi levyksi ja ota
taikinasta muotilla piparkakkuja. Paista 200 asteessa noin 6-8 minuuttia.
Tällaisessa muodossa sain ohjeen Elinalta, ylläoleva annos on puolikas tästä ohjeesta. |
Menee kokeiluun, mutta mitä on hapankerma? :)
VastaaPoistaHapankerma on kermaa, joka on mennyt päiväykseltään vanhaksi ja muuttunut hieman happamaksi. Tuossa alkuperäisen ohjeen kuvassa on kerrottu, miten tuoreen kerman saa halutessaan happanemaan. Näissä voi käyttää myös ihan tuorettakin kermaa, ei vaikuta lopputulokseen paljoa.
PoistaNo enpäs tiirannutkaan tuota kuvaa tarpeeksi tarkkaan! :) Taida silti kokeilla tuoreella kermalla jos näitä teen, myös viimeisin postaus tattaripipareista vaikutti kokeilemisen arvoiselta! :)
PoistaKiitos erinomaisesta ohjeesta! Oivallisen makuinen ja melko helposti leivottava taikina. Julkaisin tämän omassa blogissani (Suden suussa), lähteen kertoen tietenkin.
VastaaPoistaMukava kuulla, että ohje on ollut mieluinen. Tykkäsin näistä itsekin ja kiitokset voinee osoittaa ohjeen lähettäneelle lukijalle :) Pitääkin käydä kurkistelemassa blogiasi.
PoistaSelvästi Paraisten piparkakkujen gluteeniton versio. Paras ohje.
VastaaPoista