Olen aina vähän vierastanut tattaria makeissa
leivonnaisissa, leivissä siitä kyllä pidän. Piparkakuissa tattari ei kuitenkaan
oikeastaan edes maistu, muut ainekset peittävät sen maun täysin. Rakenteeltaan
tattaripiparit ovat mainioita ja näistä tulee mukavan rapeita, kunhan vain
pipareiden antaa jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen kuin ne laittaa
purkkiin. Taikina muistutti käsiteltävyydeltään todella paljon tavallista
piparitaikinaa ja oli helppo kaulita. Jauhoja toki alustalle piti laittaa
tarttumisen estämiseksi, mutta taikina kestää kaulita hyvinkin ohueksi. Myös
kypsinä nämä olivat rakenteeltaan kestäviä. Tattaritaikinasta onnistuisi
helposti vaikka piparkakkutalo. Jauhoina käytin Keskisen myllyn jauhoja, mutta
muunkin merkkiset tattarijauhot käyvät. Eri merkkien välillä voi olla pieniä
eroja jauhojen karkeudessa, mikä vaikuttaa hieman jauhojen turpoamiseen. Huom.
Myllyn paras tattarijauhot eivät ole gluteenittomia (voivat sisältää muita
viljoja)!
Ohje:
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
½ tl neilikkaa
1/5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
100 g voita
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
4 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
Pöydälle kaulintaan esim. perunajauhoja tai
tattarijauhoja
Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä
miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Nosta siirappiseos keittämisen
jälkeen pois levyltä ja lisää joukkoon jääkaappikylmä voi. Anna voin sulaa
joukkoon ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa (kylmä voi nopeuttaa seoksen
jäähtymistä). Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita
ruokasooda tattarijauhoihin ja lisää jauhot muutamassa erässä taikinan joukkoon
koko ajan (vaikkapa lusikalla) sekoittaen. Laita valmis taikina kylmään
maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Kun taikina
on maustunut, ota sitä pala kerrallaan, vaivaa käsissä hieman pehmeämmäksi ja
kaulitse jauhotetulla alustalla ohueksi. Ota muotilla piparkakkuja ja paista
200 asteessa noin 5-6 minuuttia (meidän uunilla tuo 5 min oli aika tarkasti
sopiva aika). Anna pipareiden jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen kuin
pakkaat ne rasiaan.
Pipareista tuli erittäin maukkaita. Kiitos ohjeesta. Torttutaikina odottaa vielä kylmässä.
VastaaPoistaOle hyvä! Tattaripipareita tehdään kyllä meilläkin uudestaan, yllätyin miten herkullisia pipareita tattarista tulee.
PoistaKiitos tästä ohjeesta, aivan ihania rapeita pipareita tuli! Ja todella maukkaita, juuri sellaisia kuin olin kaivannutkin!
VastaaPoistavoiko siirappia korvata hunajalla? Väri jää vaaleammaksi, mutta sillä ei väliä
VastaaPoista