Viime vuonna sain aikaiseksi lehteviä joulutorttuja
(niiden resepti täällä) ja tänä vuonna sain parannettua vanhalla reseptillä
tehtyjen torttujen lehtevyyttäkin kehittämällä reseptiä vielä hieman
paremmaksi. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja uuttakin tahdoin kokeilla.
Viimevuotisessa ohjeessa jäi harmittamaan, että se ei käynyt
kananmuna-allergisille ja tahdoin myös hieman rapeampia torttuja. Muutaman
mönkään menneen yrityksen jälkeen onnistui rahkaton ja kananmunaton voitaikina,
jolla tortuista tuli lehteviä ja rapeita. Kolmannen onnistuneen testikerran
jälkeen uskon, että ohje on toimiva ja uskallan sen julkaista. Varoituksena
kuitenkin, että jos resepti luokitellaan vaikeusasteikolla 1-5, niin tämä menee
siihen vaikeimpaan vitosen luokkaan, sillä kaulittavat voitaikinat ovat todella
haastavia jo vehnäjauhoista tehtynä, saati sitten gluteenittomana ilman sitä
sitkoa. Viime vuotisella reseptillä lehtevät tortut on hieman helpompi tehdä
kuin tällä, sillä rahka ja kananmuna tekevät taikinasta helpommin käsiteltävän.
Mikäli tahdot päästä joulutorttutaikinan suhteen kaikista pienimmällä vaivalla,
katso Helppojen gluteenittomien joulutorttujen resepti, jossa ainekset vain
sekoitetaan, eikä väliin tarvitse kaulita voita.
Huom. ohjetta ei kannata lähteä tuplaamaan, sillä isompi
taikina-annos on vaikeampi kaulita ja epäonnistumisen riski kasvaa
huomattavasti! Jos tahdot kerralla enemmän, tee mieluummin 2 pientä taikinaa ja
kaulitse niitä aina perätysten. Taikinassa olevan alkoholin voi korvata myös
samalla määrällä etikkaa.
Ohje:
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
ripaus suolaa (= n. 1/10 tl)
50 g voita
1½ dl kylmää vettä
1 tl konjakkia tai rommia
Kaulintaan:
100 g voita
2 rkl perunajauhoa
Pöydälle perunajauhoa
(Halutessasi 1 kananmuna torttujen voiteluun)
Sekoita Jyttejauho, psyllium, ksantaani, leivinjauhe, sokeri
ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon pieniksi paloiksi paloiteltu voi
(50 g) Nypi voi murumaiseksi seoksi niin, että voi ja jauhot ovat
mahdollisimman hyvin sekoittuneet keskenään, eikä joukossa ole isompia
voipaloja. Lisää taikinaan viimeisenä kylmä vesi ja alkoholi, sekoita kunnolla.
Taikina tuntuu ensin hieman tahmaiselle, mutta jauhot turpoavat nopeasti ja
taikinasta tulee kiinteää ja se irtoaa kulhon reunoista. Pyöräytä taikinasta
pallo ja laita se muovilla peitettynä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Paloittele kaulintaan tarkoitettu voi (100 g) kulhoon ja
lisää sen joukkoon perunajauho. Sekoita jauho ja voi käsin nopeasti sekaisin.
Voita ei kannata pyöritellä pidempään kuin on pakko, sillä se sulaa käsien
lämmön vaikutuksesta. Kun perunajauho on sekoitettu kunnolla voihin, levitä
voiseos lastalla leivinpaperille tasaisen paksuiseksi neliöksi (n. 16x16 cm).
Laita voi jääkaappiin viilenemään noin 15 minuutiksi.
1. Kunnolla sekaisin oleva voi ja jauho. 2. Taikina ennen kylmään laittoa. 3. Taikinan painelua ennen kaulitsemista. 4. Voilevy kaulitun taikinan päällä ennen taittelua. |
Ota taikina kylmästä ja painele taikinapallo
litteäksi. Reunat luultavasti yrittävät tässä vaiheessa hieman repeillä, mutta
painele niitä käsin tasaisemmaksi (kts. kuva). Muista huolehtia, että taikinan
alla on koko ajan riittävästi jauhoa, ettei se tartu alustaan kiinni. Kaulitse
taikinasta noin 25x25 cm oleva neliö ja aseta voilevy taikinan päälle
kulmittain (kts. kuva). Nosta taikinalevyn nurkat voin päälle
kirjekuorimaisesti ja painele saumat huolella kiinni (ummista saumoja
tarvittaessa kostutetuin sormin). Muista tasoittaa tässäkin vaiheessa reunoihin
tulevat repeämät, ettei voi pääse tursuamaan niiden kautta ulos kaulinnan
aikana. Painele kämmenpohjalla taikinaa, että se tarttuu voilevyyn kiinni. Kun
aloitat kaulitsemaan taikinaa, painele sitä ensin kaulimella, niin että siihen
tulee tavallaan aaltokuvio. Painele myös toisinpäin. Tämä painelu helpottaa
kaulitsemista ja ehkäisee hieman voi tursuamista ulos. Mikäli voi pilkistää
jostain kohtaa, lisää kohdan päälle heti perunajauhoa. Kaulitse
kirjekuori varovaisesti puoleen alkuperäisestä paksuudestaan, tasoita
repeileviä reunoja käsin. Taikinaa ei kannata lähteä kaulitsemaan liian
ohueksi, sillä silloin voi pääsee taikinan välistä suuremmalla todennäköisyydellä
ulos. Kaulinnan kaikissa vaiheissa on tavoitteena kaulita taikina vain sen
verran ohuemmaksi, että sen saa taiteltua suht helposti kolminkerroin. Kun
taikina on kaulittu suorakaiteen muotoiseksi, taittele taikina kolminkerroin
(käännä ensin toisestä päädystä 1/3 keskelle ja toinen pääty tämän päälle niin,
että taikina on taittelun jälkeen kolminkerroin). Taikina repeilee varsinkin
ensimmäisen taittelun aikana, mutta taputtele repeämiä jauhotetuin sormin
kiinni. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin lepäämään tunniksi
(kylmässä voi jähmettyy ja taikina hieman vetäytyy). Älä kaulitse taikinaa
jäähdyttämättä sitä välillä.
Kun taikina on levännyt kylmässä, ota se uudelleen
kaulittavaksi. Käännä taikinaa 90 astetta edelliseen kaulintaa nähden, eli ne
sivut, jotka edellisellä kaulintakerralla olivat suorakaiteen pitkiä sivuja,
jäävät tällä kertaa lyhyiksi sivuiksi (käytännössä tämä yleensä tarkoittaa,
että kylmästä otetun taitellun taikinan avoimet päädyt jää kaulinnan lyhyiksi
päädyiksi ja taitosreunat pitkiksi sivuiksi). Painele taikinaa taas kaulimella
ennen kaulitsemista ja kaulitse se noin 1,5cm paksuiseksi suorakaiteeksi ja
taittele kolminkerroin kuten ensimmäisen kaulinnan jälkeenkin. Taputtele taas
repeileviä reunoja sileiksi kaulinnan ja taittelun aikana ja mikäli voi tulee
jostakin kohti näkyviin, laita kohtaan heti perunajauhoa. Muista myös
huolehtia, että kaulittaessa jauhoa on pöydällä riittävästi. Laita taikina taas
kylmään lepäämään noin tunniksi. Toista tätä kunnes taikina on käynyt kylmässä
kaikenkaikkiaan 4 kertaa. Viimeisen kaulinnan jälkeen anna taikinan levätä
kylmässä pari tuntia tai vaikka yön yli.
Laita uuni tässä vaiheessa valmiiksi lämpenemään ennen
kuin alat tehdä torttuja. Kun otat taikinan käyttöön, kaulitse se noin 0,5 cm
paksuiseksi suorakaiteeksi. Itse otan torttuaihiot taikinasta aina
tähtitorttumuotilla ja taikinaa kaulitessa kokeilen muotilla mahdollisimman
sopivan leveyden ja pituuden taikinalle, ettei taikinasta jää paljoa
hukkapaloja. Tarkasti kaulittuna taikina-annoksesta tulee 10 tähtitorttua
(sillä kutakuinkin kaikissa marketeissa myytävällä muotilla otettuna) ja
jämäpaloista saa pyöritettyä laukkutortun tai pari (jämäpaloista pyöritetty
taikina ei enää ole lehtevää kun voikerrokset ovat hajonneet). Ota taikinasta
muotilla paloja tai leikkaa taikina neliöiksi taikinapyörällä. Taittele tortut
muotoonsa. Mikäli taikina tuntuu lämmenneen kaulinnan ja taittelun aikana,
käytä torttuaihioita tarvittaessa hetki pakastimessa, mutta mikäli taikina
tuntuu viileälle, voi ne paistaa heti. Voitele tortut halutessasi kananmunalla
ennen paistoa (voideltuna tulee kauniimpi väri) ja laita torttujen keskelle
luumuhilloa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Uunin tulee olla täysin
lämmennyt ennen kuin tortut laittaa sinne, muuten voi valuu taikinan välistä ja
tortut eivät kohoa. Mikäli kaikki sujui oikein, tortut kohoavat noin
kolminkertaisiksi.
Voitelemattomana tortuista tulee tämän värisiä. Kuvassa näkyvissä myös lehtevää rakennetta. |
Tänään koitan näitä ;)
VastaaPoistaNäitä kyllä kannattaa kokeilla!
PoistaKiinnostava ohje, kiitos :)
VastaaPoistaOsaatko sanoa vinkkiä, kun en voi käyttää maitotuotteita, niin onnistuuko tällä ohjeella, jos voin vaihtaa margariiniksi? Kanamuna sen sijaan olisi ok.
Jossain gluteenittomassa torttuohjeessa oli perunahiutaleita, auttaisikohan se maitoproteiinin puuttuessa?
En ole kokeillut näitä margariinilla, mutta periaatteessa näiden pitäisi onnistua silläkin (tehdäänhän tavallistakin torttutaikinaa margariinilla). Mikäli margariini on kovin pehmeää, kannattaa sen joukkoon laittaa vaikka lusikallinen enemmän perunajauhoa kuin ohjeessa, ettei se pursua taikinan välistä kaulinnan aikana. Sinällään taikinaan ei tarvitse mitään lisätä, sillä tuo voi ei tuo taikinaan sen erityisempää rakennetta. Taikinaan laitettava pieni rasvamäärä helpottaa sen käsittelyä ja sen asian ajaa myös margariini. Väliin kaulittava voi puolestaan tuo sen lehtevyyden, ei niinkään rakennetta taikinaan. Kerro miten onnistuit jos kokeilet margariinilla :)
PoistaKiitos vastauksesta :) Toivottavasti ehdin joku päivä kokeilemaan.
PoistaMua kiinnostanut gluteenittomat joulutortut. Yksi joulu, kun tein, niistä tuli mitä tuli, mutta jos vielä kerran kokeilisi näillä ohjeilla :)
VastaaPoistaEi kannata odottaa, että tämä olisi maailman helpoin taikina :) Mutta kannattaa tehdä, nämä ovat kaiken vaivan arvoisia.
PoistaKiitos, näitä pitää kokeilla. Oletko kokeillut raakapakastaa ja paistaa sitten jäisenä?
VastaaPoistaOlen kokeillut ja toimii oikein hyvin. Nostan pakastimesta nämä yleensä pellille huoneenlämpöön siksi aikaa kun uuni lämpenee, voitelen ja lisään marmeladin.
PoistaKiitos! Kokeiluerä on juuri uunissa. Toinen erä lähteekin nyt pakkaseen. T. Riitta K.
VastaaPoistaToivottavasti ovat mieluisia :)
PoistaHei, ohje oli mielenkiintoinen. Tein yhden satsin, vaihdoin tosin jauhot, kun jyttejauho ei sopinut riisi-ja maissijauhoihin ja hyvin onnistui ja maistui. Kiitos !
VastaaPoistaOle hyvä! Hieno juttu, että tortut on olleet mieluisia!
PoistaOnnistuisivatkohan nämä ilman tuota alkoholia korvaten vaikka jollain muulla? Viimeiset konjakit käytin sinappiin eikä ennen joulua budjetti anna periksi uuden pullon hankintaan.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Tein leivontamargariinilla voin sijaan (että sain näistä vegaanisia) ja onnistui erittäin hyvin!
VastaaPoistaKiitos huikeasta ohjeesta! Vaihdoin jauhot semperin finmixiin, ja onnistui! Oikein kunnolla lehteviä tuli�� ig: @anskakku löytyy kuvat tällä ohjeella tehtynä �� kiitos vielä, jatkoon menee! ♥
VastaaPoista