Marraskuussa kysyin blogin Facebook-sivuilla lukijoilta,
mitä joulureseptejä he toivoisivat blogiin. Joululimppu oli yksi toivotuimmista
resepteistä. Toivetta lähdin toteuttamaan ja muutaman kokeilun jälkeen aloin
päästä sisälle joululeivän saloihin. Päädyin tekemään tämän leivän vuokaan,
sillä näin taikina sai olla pehmoisempi (pullea pyöreä leipä vaatisi kovemman
taikinan, sillä pehmeästä taikinasta tehty pyöreä gluteeniton leipä tuppaa
herkästi leviämään sivusuunnassa). Makuina tässä on kuitenkin ne perinteisestä
joululimpusta tutut siirappi, anis ja fenkoli. Alla olevan ohjeen siirappi- ja
maustemäärillä tulee hieman makea ja kevyen mausteinen leipä. Mikäli tahdot
aniksen ja fenkolin maut vahvemmin esiin, niiden määrän voi tuplata. Myös siirappimäärää
voi lisätä ½ dl halutessaan leivästä extra makean, mutta tällöin kannattaa
lisätä myös Semperin jauhoa taikinaan muutama ruokalusikallinen enemmän, ettei
leivän rakenne kärsi.
Ohje:
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 tl anista
1 tl fenkolia
Voiteluun:
½ dl vettä
1 rkl tummaa siirappia
Liuota hiiva veteen, lisää joukkoon psyllium ja anna
turvota noin 5 minuuttia. Mikäli käyttämäsi anis ja fenkoli ovat kokonaisia,
murskaa ne morttelissa sillä aikaa, kun psyllium turpoaa. Sekoita
psylliumseoksen joukkoon suola, mausteet ja siirappi. Lisää taikinaa pofiber ja
jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauhot on lisätty
taikinaan, vaivaa taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen
taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Rasvaa noin 1½ litraa
vetoisuudeltaan oleva leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Painele taikina
vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja laita leipä kohoamaan lämpimään
paikkaan 30 minuutiksi. Voitele leipä kohottamisen jälkeen
siirappi-vesiseoksella ja paista 225 asteessa noin tunti uunin alatasolla.
Leivän voi voidella uudelleen siirappi-vesiseoksella paistamisen puolessa
välissä.
Jess, kiitos!! :) Tätä leivon huomenna!
VastaaPoistaNäyttää oikein hyvälle. Pitää kokeilla itsekin jonain päivänä. Ei ole tullutkaan syötyä leipää pariin kuukauteen. :)
VastaaPoistaTästä tuli NIIN hyvää! Kiitos! Tosin maustehyllyllä meni mönkään ja ostin fenkolin sijaan kuminaa mutta laitoin sitten kuminan ja aniksen lisäksi puoli tl pomeranssia. Yksi leipä on jo lähes syöty, toisen teen tänään tai huomenna. Nam :)
VastaaPoistaMausteet on tässä muokattavissa ihan oman maun mukaan :) Pomeranssin laittamista mietin itsekin, mutta se oli juuri sillä hetkellä loppu.
PoistaTein perjantaina leipää ja tuli muuten ihan hyvää, mutta kohotusvaihe meni vähän mönkään, kun taikina tuli liikaa yli reunojen, ilmeisesti liian pieni leipävuoka, ja jouduin vaihtamaan toiseen (kakku)vuokaan, kun ei muuta ollut. Tänään tein puolet pienemmän annoksen eikä taikina kohonnutkaan enää niin paljon. Tuli sitten kiva "pikkuleipä", mutta paremman makuinen, kun edellinen. Huomenna pitää hakea isompi vuoka ja tehdä vielä lisää. :)
VastaaPoistaKohoamiseen vaikuttaa moni asia. Joskus jos lämpötilat sattuvat olemaan hiivan toiminnalle täydelliset, kohoaa taikina todella tehokkaasti ja lyhyempi kohotusaika riittää. Välillä taas jos hiiva ei herää kunnolla, vaatii taikina pidemmän kohotusajan. Leivän kohoamista kannattaa siksi seurata aina ohimennen ja tarvittaessa pistää leipä aiemmin paistumaan :) Toivottavasti leipä oli kuitenkin maultaan hyvä.
PoistaOli todella hyvän makuista kaikesta huolimatta. :)
PoistaKiitos ohjeesta. Tämä kyllä maistui joulupöydässä ja nyt jälkeenkin!
VastaaPoistaOle hyvä! Hienoa, että ohje on ollut mieluista.
Poista