sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Äitienpäiväkakku



Vielä minä joku päivä opin vatkaamaan kerman sellaiseksi juuri sopivan pehmeäksi kauniisiin pursotuksiin... Tai sitten pitäisi vain vispikerman sekaan muistaa aina lorauttaa sitä Flora vispiä. Mutta joka tapauksessa tällainen äitienpäiväkakku matkusti anoppilaan. Välissä mansikkahillo ja kerma-rahkaseos, päällys ihan vain vispikermaa ja koristeena oikeat kukat (varsiin kääritty pätkä foliota). Kakkupohja tehty tällä kertaa Schärin Mix C -jauhoseoksesta alla olevalla ohjeella. Ohje mukailee käytännössä sitä "kaikkea saman verran" -kakkupohjaa, mutta tässä se vielä deseiksi muunnettuna, jolloin ohje on helpommin ymmärrettävissä aloittelijoillekin. Ohjeessa mukana oleva pieni leivinjauhemäärä takaa kakun kohoamisen.

Gluteeniton kakkupohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta

voita/margariinia ja gluteenittomia korppujauhoja vuoan jauhottamiseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada taikina rasvattuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, jonka pohjalle on asetettu leivinpaperia. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, kokeile kakun kypsyys tikulla. Ohje on sopiva pieneen, vetoisuudeltaan noin 1,2 - 1,5 litran kakkuvuokaan.


Kakkupohja Schärin Mix C -jauhoseoksesta

perjantai 9. toukokuuta 2014

Suklaa cupcakes


Onko nämä nyt sitten hienosti kuppikakkuja vai vain kuorrutettuja muffinsseja, päättäkää itse :) Pohjana näissä on amerikkalaiset suklaamuffinssit, joiden ohje löytyy jo entuudestaan blogistani täältä. Kuorrutteen tein ihan omasta päästä vetäistyillä ainesuhteilla. Jos kuorrutteeseen tahtoo vahvemman kahvin maun, voi joukkoon laittaa pikakahvijauhetta. Ohjeen mukaisesti tehdyssä kuorrutteessa kahvi maistuu vain pienenä vivahteena suklaan joukossa.

Suklaakuorrute:

50 g voita
2 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa (vanilja tai maustamaton)
45 g tummaa suklaata
1 rkl kylmää vahvaa kahvia

Sulata ja jäähdytä suklaa. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi seokseksi ja sekoita hyvin vatkaten joukkoon tuorejuusto. Lisää seokseen sulatettu suklaa ja kylmä kahvi. Sekoita vatkaimella tasaisen sileäksi. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita tai strösseliä/nonparelleja. Kuorrutteesta riittää 4 isoon tai 6 normaalikokoiseen muffinssiin.

lauantai 3. toukokuuta 2014

Kuivahiivan käyttö gluteenittomissa leivonnaisissa


Netin ihmeellisessä maailmassa pyöriessä on tullut ilmi, että kuivahiivan käyttö gluteenittomassa leivonnassa voidaan kokea ongelmalliseksi. Yleinen periaatehan on, että kuivahiiva lisätään jauhojen joukossa lämpimään nesteeseen, mutta gluteenittomassa päänvaivaa aiheuttaa, että ensin siihen nesteeseen pitää turvottaa psyllium ja neste pääseekin tässä vaiheessa jäähtymään. Kuivahiivaa on meillä sellainen perustarvike, jota löytyy aina kaapista vaikka tuorehiiva sattuisikin olemaan loppu. Vuosien aikana olen kokeillut erilaisia tapoja kuivahiivan käyttöön ja huomannut, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa käyttää kuivahiivaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hiiva alkaa kuolla yli 50 asteessa, joten neste ei saa olla liian kuumaa. Hiivan heräämisen kannalta paras lämpötila on noin 42 astetta, jolloin hiiva lähtee toimimaan nopeasti. Hiiva kuitenkin toimii kylmässäkin, kunhan se saa kosteutta ja "ruokaa" (jauhoa, sokeria eli hiilihydraattia), kylmässä hiiva vain lähtee toimimaan todella hitaasti. Mikäli leivonnaiset eivät meinaa kohota normaalissa ajassa ja epäilet, että neste oli turhan kylmää, jatka kohotusaikaa vain reippaasti. Tässä muutamia vinkkejä erilaisista kuivahiivan käyttötavoista.

1. Lisää kuivahiiva jauhojen joukossa taikinaan. Turvota psyllium suht kuumassa vedessä, niin vesi jäähtyy turpoamisen aikana sopivan lämpöiseksi kuivahiivaa varten. Jos neste on päässyt jäähtymään psylliumin turvottamisen aikana liian kylmäksi, lämmitä psylliumhyytelö sopivan lämpimäksi mikrossa ennen hiivan ja jauhojen lisäämistä.

2. Lisää kuivahiiva nesteeseen samalla kertaa psylliumin kanssa. Kun kuivahiiva lisätään suoraan nesteeseen, kannattaa lisäämisen aikana sekoittaa kunnolla käsivispilällä, ettei pääse syntymään paakkuja. Hiiva saa muhia lämpimässä nesteessä heräämässä sen ajan, jonka psylliumin turpoaminen vie.

3. Lisää kuivahiiva turvotettuun psylliumhyytelöön. Turvota psyllium ensin aivan normaalisti suht kuumassa nesteessä ja sekoita sen jälkeen koko ajan käsivispilällä vatkaten kuivahiiva joukkoon.  Nesteen on tässäkin vaihtoehdossa tarkoitus jäähtyä psylliumin turvottamisen aikana sopivan lämpimäksi kuivahiivalle ja mikäli psylliumhyytelö on liian kylmän tuntuista, niin sen voi käyttää mikrossa.

4. Ota taikinan nestemäärästä eroon ½ dl ja liuota hiiva tähän nesteeseen. Tässä on tarkoituksena siis turvottaa psyllium ½ dl pienemmässä nestemäärässä kuin mitä ohjeessa sanotaan ja käyttää tuo ½ dl lämmintä nestettä hiivan liuottamiseen. Kun kuivahiiva lisätään pieneen nestemäärään kunnolla lusikalla sekoittaen, tulee nesteestä lopulta samanlainen harmaa liuos kuin tuorehiivan kanssa. Tämä seos voidaan sitten psylliumin turvottamisen jälkeen kaataa psylliumhyytelön joukkoon, eikä tarvitse miettiä, että onko psylliumhyytelö riittävän lämmintä, sillä hiiva on jo herännyt sopivan lämpimässä nesteessä.

Oletko käyttänyt kuivahiivaa vielä jollakin muulla tavalla? Jätä omat vinkkisi kommenttina :) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...