Näiden ässien alkuperäisen ohjeen sain mummoltani, joka
puolestaan oli saanut sen joltakulta toiselta. Eli ohjeen tarkka alkuperä on
arvoitus. Ohje oli alunperin vehnäjauhoille ja jauhomäärä oli ilmoitettu
grammoina, mutta mummo jo totesi alkuperäisen jauhomäärän olevan suht suuri,
joten menin hieman näppituntumalla jauhoja laittaessani ja muuntaessani ohjetta
gluteenittomaksi. Mantelit antavat näihin hieman erilaisen suutuntuman ja
aromin kuin perinteisissä kaneliässissä. Kanelikin näissä maistuu tuon pinnalla
olevan kaneli-sokeriseoksen myötä, mutta ei niin vahvasti kuin kaneliässissä.
Ohje (n. 50 kpl):
100 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 iso kananmuna
1½ dl (n. 80 g) mantelirouhetta
½ tl ruokasoodaa
pinnalle: kaneli-sokeriseosta
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi seokseksi
sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kananmuna ja ½ dl jauhoista, vatkaa
voimakkaasti. Lisää taikinaan mantelirouhe ja loput jauhot joihin on sekoitettu
ruokasooda. Laita taikina tarvittaessa kylmään noin 15 minuutiksi. Muotoile
taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko (tai pari) ja jaa se samankokoisiin
paloihin. Hiero taikinapalat kämmenten välissä pötköiksi, pyöräytä
kaneli-sokerissa ja muotoile leivinpaperoidulle pellille ässiksi. Paista 200
asteessa noin 7-10 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!