Tiramisu on perusversionakin herkullinen ja
helppo jälkiruoka, mutta jos sen joukkoon lisää vielä Suomen soiden aarteita,
eli lakkoja, siitä tulee suorastaan juhlava. Lakkoja käytettäessä kannattaa
tiramisun pinnalle tavallisesti siivilöitävä kaakaojauhe jättää pois. Tiramisun
kostukkeena käytettävä alkoholi vaihtelee eri resepteissä, osassa käytetään
marsalaa, osassa amarettoa. Päädyin kuitenkin brandyyn, kun sitä sattui viime
joulun kakkuprojektien jäljiltä olemaan sopivasti keittiön kaapissa.
Ohje:
1 pkt Schär Savoiardi-keksejä
3 kananmunaa
1 dl sokeria
250 g (1prk) Mascarponea
1 ½ dl vahvaa kylmää kahvia
2 rkl brandya tai konjakkia
4 dl lakkoja
Erottele kananmunista keltuaiset ja
valkuaiset eri kulhoihin. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa
vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun sen väri on vaaleahko. Sekoita mascarpone
keltuaisvaahdon joukkoon. Pese ja kuivaa tässä välissä vispilät. Vatkaa
valkuaiset kovaksi vaahdoksi (niin, että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman,
että vaahto putoaa kulhosta). Nostele valkuaisvaahto varovasti keltuaisseoksen
joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vain sen verran, että ainekset ovat
sekaisin, sillä liika sekoittaminen saa vaahdon lässähtämään. Sekoita kahvi ja
brandy. Kasta keksit seokseen ja lado matalan vuoan pohjalle. Kaada loppu neste
keksien päälle (keksit imevät nesteen paremmin, kun ne on ensin kastettu).
Levitä lakoista 3 dl keksien päälle ja kaada kananmuna-mascarpone seos niiden
päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita tiramisu kylmään vähintään kahdeksi
tunniksi. Koristele lopuilla lakoilla ennen tarjoilua.
Kiva idea tehdä lakkatiramisu, näyttää raikkaalta :) Blogisi uusittu ulkoasu on herkullisen näköinen ;) Tosi hieno!
VastaaPoistaLakat kävi tiramisun muiden makujen kanssa tosi hyvin yhteen ja niin käy varmasti monet muutkin marjat. Kiva, että tykkäät uudesta ulkoasusta, se on ollut pitkään pohdinnan alla ja tänään sain itseäni niskasta kiinni. Muutin sitä kyllä vielä vähän selkeämmäksi kommenttisi jälkeen :)
Poista