Gluteeniton berliininmunkki on kaupassa tai kahvilassa
melkoinen harvinaisuus. Muutama valmistaja näitä tekee ja jotkin kahvilaketjut
myyvät, mutta itse olen aina saanut kahvilassa vastaukseksi, että ovat juuri
nyt loppu, kun olen munkkia yrittänyt ostaa. Jos ei kerran kaupasta saa, niin
tehdään sitten itse.
Berliininmunkkien pinnalla oleva vaaleanpunainen
sokeritahna on pomadaa, eli sokerista, glukoosisiirapista ja vedestä
valmistettua kuorrutetta (joka on värjätty). Pomadan oikeaoppinen valmistaminen
kotona on nyt mahdollista, kun DanSukker toi muutama vuosi sitten markkinoille glukoosisiirapin,
jota myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa myös kuluttajille. Kyseinen
glukoosisiirappi valmistetaan vehnästä, mutta valmistuksessa gluteeni hajoaa ja
valmis tuote on gluteeniton. (Täällä Keliakialiiton infoa glukoosisiirapin
gluteenittomuudesta:
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/pakkausmerkinnat/
ja täältä löytyy tuotteen tiedot DanSukkerin sivuilta:
http://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/glukoosisiirappi.aspx ).
Glukoosisiirappi on makeutusaine, jota käytetään mm. makeisissa ja jäätelöissä
ja sen tarkoituksena on saada aikaan pehmeä rakenne. Yleensä en tällaisia
teollisesti muokattuja makeuttajia tahdo leivonnaisissa käyttää, mutta tällä
kertaa tein poikkeuksen, sillä pomadaa on hankala saada onnistumaan ilman tätä
tuotetta (glukoosisiirapin ansiosta pomada ei kuiva kivikovaksi kuten
tomusokerista ja vedestä tehdyt kuorrutteet). Kotitekoiset berliininmunkit
saivat täytteekseen niin ikään kotitekoista omenahilloa. Hillon pursottaminen
paistetun munkin sisälle onnistuu helposti täytetyllalla. Huom. pomadan
keittäminen on helppoa, mutta tarvitset sen valmistamiseen digitaalisen,
keittiökäyttöön tarkoitetun lämpömittarin sekä vaa'an.
Pomada:
250 g sokeria
120 g vettä
100 g glukoosisiirappia
muutama pisara punaista elintarvikeväriä
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja glukoosisiirappi.
Sekoita hyvin varoen, vältä läikyttämästä seosta kattilan reunoille. Laita
lämpömittari seokseen ja aseta se hälyttämään 115 asteen kohdalla. Kuumenna
seosta (älä pidä liettä täysillä, sellainen keskilämpö hyvä), älä sekoita
seosta kuumennuksen aikana, sillä kattilan reunoille läikkyvä seos kiteytyy.
Kun seos on 115 asteista, nosta kattila heti levyltä sivuun. Anna seoksen
jäähtyä 70 asteiseksi (mittari taas hälyttämään) ja laita sähkövatkain
valmiiksi jäähtymisen aikana. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa sitä voimakkaasti
sähkövatkaimella. Lisää elintarvikeväri seokseen heti kun se alkaa vatkaamisen
myötä muuttua vaaleaksi. Seos jäähtyy vatkauksen aikana ja alkaa muuttua
kovaksi. Itselläni sellaisen minuutin-kahden vatkaus oli sopiva ja seos oli
muuttunut vähän kuohkean tuntuiseksi, mutta alkanut kuitenkin jähmettyä jo
melkoisesti. Siirrä valmis pomada tiiviiseen muovipussiin ja säilytä
jääkaapissa. Ennen käyttöönottoa pomadan tulee antaa seistä noin vuorokauden
ajan. Pomada on jäähtyneenä hieman rakeista ja kovaa, mutta siitä saa helposti
leikattua veitsellä palasia. Pomada säilyy ilmatiiviisti säilytettynä
jääkaapissa kuukausia.
Jääkaappikylmää pomadaa |
Pomadan käyttöönotto:
Jäähtyneenä kiinteäksi muuttunut pomada saadaan
käyttökelpoiseksi lämmittämällä sitä vesihauteessa. Lisää metallikulhoon pieni
tilkka (noin ruokalusikallinen) vettä ja paloittele pomada joukkoon. Ota
metallikulhon alle sopiva kattila ja laita sinne vettä reilusti, mutta kuitenkin
vain sen verran, että vesi ei yletä metallikulhon pohjaan, kun kulho
nostetaan kattilan päälle. Laita kulho kattilan päälle ja lämmitä kattilaa
liedellä. Kun vesi alkaa lämmetä, vesihöyry kuumentaa metallikulhon pohjaa
juuri sopivasti ja pomada alkaa muuttua taas nestemäiseksi. Sekoita pomadaa
välillä lämmityksen aikana. Pomadaa kannattaa myös sekoittaa aina ennen kun
sitä laittaa leivonnaisen päälle, sillä sen pinta kuivahtaa hieman kun se
seisoo muutaman minuutinkin. Pomada on sopivaa käytettäväksi, kun se on
juoksevaa, mutta kuitenkin tanakkaa. Jos pomadan kuumentaa liian kuumaksi, se
muuttu miltei vesimäisen ohueksi ja sitä on vaikea saada pysymään leivonnaisen
pinnalla.
Käyttökelpoiseksi lämmennyt pomada on sileää. |
Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
6½ dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita/margariinia
Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen
tarkoitettua rasvaa
Munkkien täytteeksi hilloa
Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon
psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna
ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista
taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa
koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo
siitä heti munkkeja. Kaada taikina pöydälle jauhojen päälle ja hiero tangoksi.
Jaa tanko 12 samankokoiseen palaan. Hiero jokainen taikinapala kämmenten
välissä pientä jauhomäärää apuna käyttäen sileäksi pyöreäksi munkiksi.
Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle
pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila,
jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota
"höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan
kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän
kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit
reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin
kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa
minuutissa. Nosta kypsät munkit valumaan leivinpaperin päälle ja pursota niihin
heti lämpimänä täytetyllaa apuna käyttäen hilloa sisälle (pursotus tapahtuu
ihan vain tökkäämällä täytetyllan terävä kärki munkin keskelle ja pusertamalla).
Anna munkkien jäähtyä paiston ja täyttämisen jälkeen hetki ja lämmitä silla
aikaa pomada käyttökelpoiseksi. Kasta munkit yksi kerrallaan pomadaan ja
tarvittaessa pyyhkäise veitsellä ylimääräinen pomada takaisin kulhoon. Munkin
pinnalle tullutta kuorrutetta voi myös tarvittaessa hieman siloittaa heti
kastamisen jälkeen (pomada jähmettyy melko nopeasti, joten siloittaminen pitää
tehdä heti tasaisen pinnan aikaansaamiseksi). Anna kuorrutteen jähmettyä ennen
tarjoilua.
Ompa herkullisen näköisiä. Nams!
VastaaPoistaPakko testaa näitä munkkeja joku päivä. En ole koskaan tehnyt mutta ohjeesti ei säikäyttänyt minua!
VastaaPoistaOnnistunee taikina ilman konettakin?
Onnistuu ilman konetta, sähkövatkaimen taikinakoukuilla voi vaivata, niin saa hyvän rakenteen taikinaan. Pomadan keitto on helppoa, kun vain noudattaa noita lämpötiloja. Pomadaa vatkatessa ei kannata säikähtää sen kovettumista, sillä kuuluu asiaan, että pomada alkaa heti jäähtyessään muuttua rakenteeltaan kiinteämmäksi.
PoistaOi kiitos tästä, tulen kokeilemaan!!
VastaaPoistaKannattaa :) Itselläni olisi seuraavalla kerralla tarkoitus tehdä myös kermatäytteisiä versioita :P
PoistaTällä taikinalla munkit ovat uskomattoman hyviä! Pehmeitä ja nousivat muuten sen verran isoiksi, että ensi kerralla taidan tehdä 24... ;-) KIITOS!
VastaaPoistaMukava kuulla, että olet tykännyt! :)
PoistaWau! Onpa mahtavaa löytää näin hyvin laadittu ohje. Ja kerrankin netistä jotain muuta kuin "täytekakku floravispitäytteellä". Tässä on ihan pro-touch ja kuitenkin juuri niin kuin ensimmäinen kommentoija totesi: ei yhtään pelota kokeilla. Upeaa, kiitos!
VastaaPoistat.Laura
Berliininmunkit ovat paljon helpompia kuin päällepäin näyttäisi :) Rohkeasti vain kokeilemaan.
PoistaOlen tehnyt vuosia keitinpiiraita eli rasvassa keitettyjä lihapiirakoita ja tämä sivusto on kyllä erinomaisen hyvä löytö, nyt tein onnistuneesti ensimmäistä kertaa gluteiinittomia lihapiirakoita tällä munkkiohjeella, ilman sokeria ja kardemummaa luonnollisesti,
VastaaPoistaIloisin terveisin Tuijah
Munkkiohje taipuu kyllä helposti lihapiirakoihinkin :) Tuolta "Suolaiset leivonnaiset" -osiosta löytyy pari versiota lihapiirakkareseptistä, joilla olen itse tehnyt lihiksiä.
PoistaMinkä takia pomadan täytyy jäähtyä vuorokausi? Haluaisin munkkeja tänään, en huomenna :D
VastaaPoista