torstai 28. elokuuta 2014

Patongit




Yhdestä annoksesta taikinaa tulee 3 patonkia. Yrttivoipatonkiin kannattaa voin määrä pitää melko pienenä, 50g riittää hyvin kolmeen patonkiin, sillä suurempi määrä voita vain kastelee patongin märän rasvaiseksi ja voi valuu paiston aikana suuremmalla todennäköisyydellä ulos. Jos haluaa oikein rapean kuoren, kannattaa paistaa patonkeja tuo pidempi aika tai mikäli uunista löytyy kiertoilma-toiminto, sitä voi käyttää päällä viimeisten muutaman paistominuutin ajan.

Taikina:
5 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
½ tl ksantaania


Liuota hiiva veteen, lisää psyllium ja sokeri. Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia. Lisää seokseen suola, öljy ja perunakuitu. Lisää jauhot (joihin on sekoitettu ksantaani) muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa lopuksi yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti patonkeja.  Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile jokaisesta taikinapalasta tiivis pötkö patonkipellille. Vedä terävällä veitsellä halutessasi pintaan koristeviillot. Anna valmiiden patonkien kohota patonkipellillä noin 20-30 minuuttia (itselläni riitti tuo 20, mutta tarvittaessa voi kohottaa kauemminkin). Paista 225  asteessa 20-25 minuuttia.




Patongin rakenne ja vielä lämpimänä leikattuna


Valkosipulipatongit:

Lisää taikinaan ennen jauhojen lisäystä 2-3 murskattua valkosipulin kynttä. Valmistus muuten kuten yllä olevassa ohjeessa.


Yrttivoipatonki halkaistuna


Yrttivoipatongit:

50 g voita
n. 1 dl tuoreita yrttejä (esim. basilika, oregano) hienonnettuna
(ripaus suolaa)

Jaa taikina 3 osaan ja kaulitse taikina pala kerrallaan jauhotetulla alustalla kutakuinkin suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Vedä kylmästä voista juustohöylällä siivuja ja levitä siivut pienelle kaistaleelle taikinaa (kts. kuva). Ripottele voisiivujen päälle murskattuja yrttejä sekä hieman jauhoa (Semper hienoa, pieni jauohomäärä ehkäisee voin valumista ulos patongista). Rullaa patonki tiiviiksi rullaksi ja kiinnitä erityisesti huomiota, että päät menevät umpeen (painele sormin niitä kiinni). Laita patongit saumapuoli alaspäin patonkipellille, tee koristeviillot. Kohota 20-30 min ja paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia. Paiston aikana uunin pohjalle kannattaa varmuuden vuoksi laittaa leivinpaperoitu uunipelti, jonka päälle mahdollisesti patongin sisältä karkaava voisula valuu.

Yrttivoipatongin täyttäminen







9 kommenttia:

  1. voi namia mutta kun ei saa sitä Ksantaania juu..
    Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä ilman ksantaaniakin jos sitä ei löydy tai saa. Rakenne on ihan hyvä pelkällä psylliumillakin, mutta ksantaani antaisi siihen sen viimeisen silauksen.

      Poista
  2. Olen tehnyt tällä ohjeellasi kahdesti patonkeja lyhyen ajan sisällä. Koostumus ja maku erinomaisia. Toisella kertaa lisäsin 2tl valkosipulijauhetta, mutta valkosipulin maku jäi aika vaatimattomaksi. Täytyy kokeilla tuoretta valkosipulia seuraavalla kerralla.

    Onnistuisiko myös esim. Pirkka gluteenittomalla jauhoseoksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta. Valkosipulijauhetta kannattaa varmaan tähän taikinakokoon hujauttaa reilummin ja tuoreista murskatuista kynsistä taitaa makua irrota hieman paremmin kuin jauheesta. Pirkan jauhoseoksella en ole patonkeja leiponut, mutta uskoisin, että onnistuu myös sillä.

      Poista
  3. Niin ihanan näköisiä! Meillä on tuo peruna allergisoiva. Pitääpä miettiä muuta jauho- ja kuitusysteemiä. Vai olisko ehdottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä Schärin jauhosta onnistuisi varmasti... http://www.schaer.com/fi/gluteenittomia-tuotteita/jauhot/brot-mix-mix-b Valitettavasti sitä ei tällä hetkellä ole saatavana Suomesta, mutta olen itse tilannut saksalaisesta Querfood-verkkokaupasta, joka toimittaa todella edullisesti tuotteita myös Suomeen. Noissa Schärin jauhoissa taitaa kaikki olla perunattomia, joten kannattaa tutustua jos tulevat myyntiin Suomessa (Mix Pâtisserieta ja Brot-mix Dunkelia saa joistakin K-ryhmän kaupoista, tuota vaaleaa leipäjauhoa ei mistään).

      Poista
  4. Minulla jäi sisus hiukan raakaksi, vaikka paistoin reilusti yli ohjeessa annetun ajan ja 2225 asteessa. Missäköhän vika?

    VastaaPoista
  5. Mulla meinasi mennä hermot patongin muotoilu vaiheessa kun oli liian löysää... nyt odotetaan valmista...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...