Nyt
testasin viimeinkin leipään porkkanaa soseena raasteen sijasta. En tiedä minkä
verran erilainen leivästä olisi tullut raasteella, kun en vertailukappaletta
tehnyt, mutta hyvän pehmyttä ja kuohkeaa tästä ainakin tuli. Jauhomäärä on
grammoina, mutta mikäli et vaakaa omista, on määrä käytännössä kokonainen 500g
paketti ja toisesta paketista lisäksi sellaiset 1½ dl. Taikina on löysää, joten
pöydälle kannattaa myös varata jauhoja leivontaa varten. Mikäli käyttää
kuivahiivaa, voi vesi olla alussa ihan reippaan lämpöistä, sillä taikinaseoksen
tulisi olla noin 42 asteista silloin kun kuivahiiva lisätään taikinaan. Mikäli
seos jäähtyy liikaa psylliumin turvottamisen aikana, sitä voi myös hieman
lämmittää ennen hiivan lisäämistä.
Ohje
(2 leipää):
5
dl lämmintä vettä
½
palaa hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1
rkl psylliumia
1
tl suolaa
1
dl porkkanasosetta
1
rkl ruokaöljyä
Liuota
hiiva veteen (mikäli käytät tuoretta) ja sekoita joukkoon psyllium. Anna
psylliumin turvota muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon suola,
porkkanaraaste ja ruokaöljy. Lisää jauhot koko ajan vaivaten (mikäli käytät
kuivahiivaa, lisää se jauhojen mukana). Vaivaa taikinaa reippaasti
yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Älä
kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti leipiä.
Jaa
taikina jauhotetulla pöydällä kahteen osaan ja muotoile taikinapaloista
pitkulaiset leivät. Leikkaa pintaan viillot terävällä veitsellä. Kohota leipiä
lämpimässä paikassa leivinpaperoidun pellin päällä noin puoli tuntia. Paista
225 asteessa noin 30 minuuttia / kunnes leivät saavat kauniin värin. Kypsä
leipä kumahtaa onton kuuloisesti, kun pohjaa kopauttaa. Jäähdytä leivät
leivinliinan alla.
Täytyypä kokeilla porkkanaa. Mitä luulet sopiiko ohje sellaisenaan myös leipäkoneelle?
VastaaPoistaEn ole testannut, mutta uskoisin kyllä, että käy. Kuivahiivaa vain muistettava käyttää.
PoistaAiniin ja tuosta taikinasta tosiaan tuli 2 ihan hyvän kokoista leipää, joten ohjetta kannattaa tarvittaessa puolittaa, jotta mahtuu leipäkoneen kulhoon.
Poista