Vastaillaanpas
taas blogini
Facebook-sivun kautta tulleeseen haasteeseen. Mirjam haastoi minut
leipomaan sultsinoita, karjalaisia perinneleivonnaisia, ilman gluteenia. Tämä
haaste hoitui helposti, sillä sultsinat pystyi tekemään samasta taikinasta,
jota käytän karjalanpiirakoihin. Sultinoiden kuoret kaulitaan pyöreiksi
ohkaisiksi levyiksi ja paistetaan pannulla ilman rasvaa (perinteisesti nämä on
paistettu hellan levyllä). Paistamisen jälkeen kuoret voidellaan voisulalla ja
jokainen syöjä laittaa kuoren päälle itse puuroa ja taittelee sultsinan juuri
ennen syömistä. Nämä ovat heti syötäväksi tarkoitettu herkku, joten näitä on
turha tehdä varastoon. Pyöritin itse sultsinat niin, että puuro oli myös
päädyistä kuoren sisällä, näin sultsinaa oli helppo haukata, eikä puuro
tursunnut toisesta päästä ulos.
Ohje:
2 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
3 dl tattarijauhoa (Virtasalmen viljatuotteen tai Keskisen
myllyn)
Täytteeksi haaleaa riisipuuroa
Sulatettua voita kuorten voiteluun
Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota hetki.
Sekoita joukkoon tattarijauhoja pienissä erissä koko ajan sekoittaen (alussa
käsivispilällä on hyvä hajottaa jauhopaakut). Valmis taikina irtoaa kulhon
reunoilta ja on suht napakkaa (mutta ei kuitenkaan aivan kivikovaa).
Pyöritä taikinasta pöydällä tanko ja jaa
tanko 15-20 samankokoiseen palaan. Laita taikinapalat kannen alle, jotta ne
eivät kuivu. Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan pyöreäksi sultinan kuoreksi.
Huolehdi, että taikinapalan alla on hieman jauhoa ennen kuin kaulitset. Paista
kuoret kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin. Ennen paistamista
kannattaa kuorista karistella pois irtojauhot, jotta ne eivät käryä pannulla.
Voitele paistetut kuoret ja kasaa ne päällekkäin. Laita yhdelle kuorelle
kerrallaan riisipuuroa, rullaa se ja nauti.
Kiitän :) pistän kokeiluun, kun maha-asukki ja vuoden vanha vilkas pikku neiti antavat äidille raon sopivan raon :)
VastaaPoistaOle hyvä :)
PoistaKiitos gluteenittomasta perusohjeesta.<3
VastaaPoistaOsaan tehdä perinteiset karjalanpiiruat, supukat ja sultsinat.
Sultsinat meillä voideltiin toiselta puolelta, johon tuli mannapuuro.
Teenpä uudeksi vuodeksi sultsinoita.
Näin jossainpäin karjalaa on tehty.