Meillä
ei oikein ole koskaan maistunut runebergit, joissa on korppujauhoa tai
keksinmuruja. Niiden rakenne on hieman turhan kuivakka ja vaatisi
kostuttamista, joka taas menee myös sinne plaah -osioon. Tästä johtuen nämä
ovat sen verran sovellettu versio, että näihin ei tarvitse mitään muruja, eikä
myöskään kostuttaminen ole tarpeen, ellei sitä välttämättä halua tehdä.
Paistoin tortut muffinssipellillä ilman paperivuokia, rasvasin vain pellin
hyväksi. Paperivuokien avulla voisi pelata varman päälle, näistäkin kun
muutaman reuna hieman tarttui vuoan pohjaan kiinni. En myöskään
korppujauhottanut vuokia, mutta halutessaan rasvauksen lisäksi voi käyttää myös
korppujauhoja pellin koloihin. Taikinaan voi halutessaan lisätä muutaman tipan
karvasmantelia sekä hieman punssiaromia. Itse en näitä käyttänyt. Mikäli näitä
haluaa kostuttaa, käytetään kostutukseen punssilla maustettua
sokerilientä.
Ohje
(12 kpl):
150
g voita
1½
dl sokeria
1
iso kananmuna
1½
dl mantelijauhoa
1
tl leivinjauhetta
½
appelsiinin kuori raastettuna
½
tl kanelia
1/4
tl kardemummaa
(punssiaromia
ja muutama tippa karvasmantelia)
Pinnalle
vadelmahilloja ja tomusokeri-vesi -kuorrutetta
Vatkaa
voi ja sokeri kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna kokoajan voimakkaasti
vatkaten. Sekoita taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä raastettu
appelsiininkuori. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina joko paperisiin
muffinssivuokiin tai hyvin rasvatun (ja korppujauhotetun) muffinssipellin
koloihin. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna torttujen hieman jäähtyä
ja irroita ne sen jälkeen varovasti muffinssipellistä. Koristele jäähtyneet
tortut vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi -kuorrutteella. Mikäli tortut
kohoavat pinnaltaan kuperiksi, voi pintaa tasoittaa leikkaamalla ylimääräisen
hatun pois veitsellä.
Heips! Etsin juuri kuumeisesti gluteenittomien runebergin torttujen ohjetta. Viime vuonna löysin hyvän ohjeen, mutta tyhmä kun en ottanut sitä talteen.. Voisikohan nämä tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua, siis tarkoitan vaikka kolme - neljä päivää ennen? Vai menevätkö huonoiksi? Synttärijuhlat lauantaina ja keskiviikkona olisi aikaa leipoa.. Ja voisikohan tuota semperin jauhoa korvata osittain tai jopa kokonaan mantelijauholla? Tykätään että leipomukset ovat semmoisia kosteita eikä jauhomaisia. Sen takia tykkään mantelijauhosta =)
VastaaPoistaHei, vastaukseni tulee nyt valitettavasti hieman myöhässä, kun en päivittäin käy kommentteja lukemassa :( Toivottavasti runebergintortut olivat kuitenkin onnistuneita. Pelkällä mantelijauholla en näitä ole koskaan testannut, mutta mantelijauhon määrää voi kyllä hieman kasvattaa. Nämä pysyvät myös hieman kosteampina, jos ennen paistoa laittaa päälle hilloa, joka saa sitten paiston aikana painua tortun sisälle. Tarvittaessahan nämä voi kostuttaakin, jolloin ne varmasti pysyvät erinomaisen kosteina parikin päivää. Koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä,
PoistaItse tein tortut niin, että painoin jokaiseen muffinsvuokaan jäiset vadelmat. Laitoin sokerikuorrutusta rinkulat päälle. Aivan ihana ohje. Kiitos!
VastaaPoistaKiitos reseptistä! Latoin sekaan myös joulun piparin jämät ja korvasin nuo jauhot tattarijauhoilla. Hyviä tuli!
VastaaPoista