Löysähkö ja tahmainen gluteeniton sämpylätaikina ei ole mikään kaikista
miellyttävin hierottava tarttuvuutensa vuoksi. Näiden leipästen (tai
sämpylöiden) yhtenä plussana on se, ettei näitä tarvitse hieroa tai pyöritellä.
Riittää kun nostelee nokareita pellille ja jauhojen avulla hieman taputtelee
litteäksi - kohoamisen aikana muodot pyöristyvät ja uuni hoitaa loput.
Mikäli kaura ei sovellu omaan ruokavalioon, voi ohjeessa olevan kauran korvata
käyttämällä hiutaleina pelkästään tattaria. Huomioi, että Myllyn paras
tattarihiutaleet ja jauhot EIVÄT ole gluteenittomia myllyllä tapahtuvan
kontaminaation vuoksi. Esimerkiksi Virtasalmen viljatuotteella, Keskisen
myllyllä ja Risentalla on varmasti gluteenittomia tattarijauhoja ja hiutaleita.
Kaura-tattarileipäset (9 kpl):
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl tattarihiutaleita
1½ dl tattarijauhoa
½ tl ksantaania
1 rkl oliiviöljyä
Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon psyllium
käsivispilää apuna käyttäen. Anna psylliumin turvota 3-5 minuutin ajan. Sekoita
keskenään hiutaleet, perunakuitu, jauhot, ksantaani ja suola. Lisää sekoitetut
kuivat aineet taikinaan muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki
kuivat aineet on sekoitettu taikinaan, lisää joukkoon oliiviöljy ja vaivaa
taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti
muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa vaan leivo siitä heti leipäsiä. Nostele
taikina yhdeksään samankokoiseen osaan leivinpaperoidulle pellille ja taputtele
taikinapalat hieman litteämiksi jauhoja apuna käyttäen. Tasoita tarvittaessa
myös hieman leipästen reunoja. Anna leipästen kohota lämpimässä paikassa liinan
alla 30-40 minuutin ajan ja paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä
peitettynä mikäli haluat kuoren pehmenevän.
Osaatko sanoa, onnistuvatko nämä yhtä hyvin jostain muusta jauhoseoksesta kuin tuosta Semperin karkeasta? Suosin itse Viljatuotteen jauhoseoksia. Hyvältä vaikuttava ohje! :)
VastaaPoistaOnnistuu varmasti myös Viljatuotteen jauhoseoksista. Viljatuotteen jauhoissa on psylliumia hieman mukana, joten jauhon määrä voi olla hieman vähäisempi. Itse lähtisin kokeilemaan niin, että laittaisin ensin 2,5dl Viljatuotteen jauhoa ja tarvittaessa lisäisin hieman. Uskoisin, että noin 3 dl on sopiva määrä. Taikina tosiaan on rakenteeltaan hieman tahmainen, mutta silti kuitenkin niin kiinteä, että siitä voi vaikka nuojiljalla nostella nokareita pellille.
PoistaMoikka!
VastaaPoistaKommentoin nyt tähän uusimpaan postaukseesi, vaikka kommentti koskeekin vuoden takaista ohjettasi. Eli olen nyt kahteen kertaan testaillut gluteenittomien patonkiesi ohjetta ja ihastuin ikihyviksi, rakenne ja maku aivan uskomattomat, iso kiitos siis tuosta reseptistä, on helpottanut vähägluteenisen ruokavalion aloittelemista kummasti!
Pidän itsekin blogia ja jakaisin mielelläni tuon ohjeen omillekin lukijoilleni, onko sinulle ok, mukana olisi tietysti linkki blogiisi? (:
> kesayonunelmia.blogspot.fi
Moi! Tottakai voi jakaa ohjeen kun ohjeen yhteyteen pistät selkeästi alkuperän ja myös linkin tänne alkuperäisen ohjeen yhteyteen :) Käynkin kurkkimassa blogiasi !
PoistaHei Suviih!
VastaaPoistaTein näitä leipäsiä heti kaksinkertaisen annoksen,olivat tosi hyviä. Näitä tulee varmaan tehtyä usein, Leivon lähes kaiken itse ja täällä on paljon vaihtoehtoja.
Blogiasi katselen päivittäin
Kiva kuulla, että tykkäsit! Näitä teen varmasti itsekin uuden satsin pakastimeen, kunhan ensimmäiset on syöty.
Poista