Farina lähetti jokin aika sitten minulle kokeiltavaksi
uusia jauhoseoksiaan, joihin kuuluu myös pulla- ja munkkijauhoseos. Tämä jauho
ja muut uutuusjauhot tulevat kauppoihin kesäkuussa. Jauhopakkaus ei vielä
ollut lopullisessa ulkoasussaan, joten jauhopaketista en valitettavasti tähän
saa kuvaa. Jauhoseoksessa on mukana jo valmiiksi sokeri, sitkonkorvikkeet ja
kardemumma, joten taikiinaan ei tarvitse lisätä kuin neste, hiiva, rasva
ja kananmunat.
Testasin, kuinka pulla- ja munkkijauhoseos toimii
perinteisessä pullassa. Sain jauhojen mukana muutaman reseptin ja lähdin
kokeilemaan pullaa tuon Vuohelan ohjeen mukaisesti (muutaman pienen muutoksen
tein).
Ohje:
2 pss kuivahiivaa
2,75 dl viileää maitoa (tai vettä)
100 g voita
2 kananmunaa
(+ 1 kananmuna voitelua varten)
Vatkaa munat nesteen joukkoon, lisää hiiva käsivispilällä
sekoittaen ja lopuksi jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä
taikina vetäytymään liinan alle 30 minuutiksi. Taikina on tässä vaiheessa suht
tahmaista, mutta se turpoaa ja tiivistyy vetäytymisen aikana.
Taikina on melko löysää ennen vetäytymistä. |
Kun taikina on saanut vetäytyä, sulata voi ja sekoita se
taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Vaivaa taikinaa
voimakkaasti vielä muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa
vaan leivo siitä heti pullia. Käytä pöydällä ja pullien hieronnassa apuna
gluteenitonta jauhoa (vaikkapa riisijauho käy hyvin tai jokin gluteeniton
jauhoseos). Anna pullien kohota lämpimässä paikassa (esim. kuumalla vedellä
täytetyn tiskialtaan päällää) leivinliinan alla 1 tunnin ajan ja voitele
pullat kananmunalla juuri ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 10-15
minuuttia.
Taikinasta tulee noin 12-15 pullaa hieman riippuen
siitä millaisia pullia tekee. Testasin itse perinteisiä voisilmäpullia ja osaan
laitoin vaniljakreemiä (Sallisen). Mutta ehdoton suosikkini tästä taikinasta
olivat korvapuustit! Tein pullista aika pieniä, mutta ne kohosivat todella
hurjasti ja pullistuminen jatkui vielä uunissakin. Korvapuusteihin laitoin
täytteeksi ihan perinteisesti voita ja kaneli-sokeria. Korvapuustien
perusteella tuli tuntuma, että tästä taikinasta voisi tulla hyvät
täytepitkot.
Sellaisen huomion tein, että pullapeltiä ei kannata
sorkkia uunista ennen kuin pullat ovat varmasti kypsiä, sillä kun itse vetäisin
pellin uunista katsoakseni kypsyyttä, meinasi hienosti kohonneet voipullat
hieman painua kasaan. Makuun tämä ei tietenkään vaikuttanut, mutta mikäli
leivot tästä jauhosta, anna pullien paistua rauhassa ja tarkista kypsyys niin,
ettet käsittele pullapeltiä kovakouraisesti.
Täytyypä kokeilla! Kiitos selkeistä ohjeista ja kuvista. t. Niina
VastaaPoistaOle hyvä ja mukavia leivontahetkiä :)
PoistaKyllä tuli tällä ohjeella erittäin maukkaat korvapuustit, eivätpä juuri eronneet tavallisista! Joulutortutkin sain onnistumaan sunnuntaina. Tänään aion leipoa ensimmäistä kertaa pasteijoita. Kiitos hyvistä vinkeistä! Blogiasi on mukava seurata. T. Katriina
VastaaPoistaFarinan paketissa olevassa ohjeessa hiivaa on vain 1 pussi, 11g. Kumpi oikea määrä?
VastaaPoista