sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Voileipäkakku porosta


Voileipäkakut ovat perinteinen juhlapöytien suolainen herkku. Variaatioita näistä voi tehdä niin paljon kuin mielikuvitus vain antaa periksi  ja koristelussa mahdollisuudet ovat yhtä laajat kuin täytekakuissakin. Tämän porotäytteisen kakun reseptin olen alunperin tehnyt Schärille. Ohjeessa olevia pakasteleipiä myydään ainakin Prismoissa ja Citymarketeissa.


Ohje:
 
 kostutukseen 2 dl  gluteenitonta lihalientä

Täyte:
 2 dl majoneesia 
200 g yrttituorejuustoa 
150 g kylmäsavupororouhetta 
½ punainen paprika hienonnettuna
  1 dl silputtua persiljaa

 Kuorrutus:
      200 g maustatonta tuorejuustoa
  ½ dl majoneesia
                                                         
Koristeluun juustoraastetta, persiljaa, kylmäsavuporo-leikkeleitä, kurkkua ja paprikaa


Sulata leivät huoneenlämmössä ja poista viipaleista kuoret. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Vuoraa suorakaiteenmuotoinen leipävuoka tuorekelmulla ja asettele kerros leipäviipaleita vuoan pohjalle. Kostuta vuoassa olevat leivät lihaliemellä ja levitä päälle täytettä. Laita täytteen päälle kerros toista leipälaatua ja kostuta. Jatka kakun kasaamista kunnes vuoassa on 4 kerrosta leipää ja 3 kerrosta täytettä. Kostuta päällimmäiseksi jäävää leipäkerrosta hyvin maltillisesti, sillä siitä tulee kakun pohja. Laita kakun päälle vielä kelmua ja anna sen hyytyä ja maustua jääkaapissa noin 1-1½ tuntia. Sekoita kuorrutukseen tuleva majoneesi ja tuorejuusto keskenään sileäksi massaksi (käytä tarvittaessa sähkövatkainta). Kumoa kakku vuoasta tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Päällystä kakku tuorejuustoseoksella ja koristele päällys porolla, persiljalla, kurkulla ja paprikalla. Painele juustoraastetta kakun reunoille.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Auringonkukkaleipä


Oman paikkakuntani Citymarket otti pyynnöstäni valikoimiinsa Schärin tumman leipäjauhoseoksen (Brot-mix Dunkel) ja pitkästä aikaa olen päässyt tekemään leipiä tästä jauhosta. Tällä kertaa yhdistin kyseisen jauhon Semperin karkeaan jauhoseokseen ja lopputuloksena oli varsin muhkeat leivät. Taikinaan pistin joukkoon auringonkukan siemeniä, mutta myös muut siemenet käyvät tähän hyvin. Tuohon Schärin jauhoa kannattaa kokeilla, mikäli tuote ei vielä ole tuttu. Jos oman paikkakunnan kaupoista ei sitä satu löytymään, niin ei muuta kuin toivetta menemään. Tuote on Keskon valikoimissa, eli K-ryhmän kaupat voivat ottaa sitä myyntiin. Citymarketeihin toiveen voi laittaa helposti verkon kautta täältä: http://www.k-citymarket.fi/palaute/

Ohje:
5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
½ tl ksantaania
1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon psyllium käsivispilällä. Anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan ja lisää tämän jälkeen joukkoon suola ja auringonkukansiemenet. Sekoita jauhot ja ksantaani keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä koko ajan hyvin vaivaten. Lisää taikinaan viimeisenä oliiviöljy ja vaivaa taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti leipiä. Jaa taikina kahteen saman kokoiseen osaan ja pyöritä taikinapaloista jauhotetulla pöydällä pitkulaiset leivät. Leikkaa leipien pintaan viillot ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa liinan alla 45 minuuttia. Paista kohonneet leivät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 45 min. Kypsä leipä kumahtaa ontosti kun sen pohjaa kopauttaa.





tiistai 19. toukokuuta 2015

Kauraiset patongit


Ruoka.fi -sivuston "Paras gluteeniton leivonnainen" -leivontakisan myötä sain kokeiltavaksi Urtekramin uusia gluteenittomia luomujauhoseoksia ja kaurajauhoa. Kisan tarkoituksena oli kehittää gluteeniton leivonnaisresepti näitä jauhoja hyödyntäen ja osallistuin kilpailuun kauraisilla patongeilla.

Ohje (3 patonkia):
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl Urtekram kaurahiutaleita
1 dl tapiokatärkkelystä

Pöydälle hierontaan kaurajauhoa


Liuota hiiva veteen ja lisää psyllium käsivispilällä sekoittaen. Anna psylliumin turvota muutama minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon suola ja kaurahiutaleet. Sekoita jauhot ja tapiokatärkkelys keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan kolmessa osassa koko ajan yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Kun olet lisännyt kaiken jauhon, vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti patonkeja. Jaa taikina kolmeen osaan ja hiero jokainen taikinapala pitkulaiseksi patongiksi. Laita patongit patonkipellin koloihin ja tee niihin viillot. Täytä tiskiallas puolilleen höyryävän kuumalla vedellä ja aseta patonkipelti tiskialtaan päälle ja peitä se leivinliinalla. Anna patonkien kohota tunnin ajan. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.


tiistai 5. toukokuuta 2015

Pullaa Farinan pullajauhoseoksesta


Farina lähetti jokin aika sitten minulle kokeiltavaksi uusia jauhoseoksiaan, joihin kuuluu myös pulla- ja munkkijauhoseos. Tämä jauho ja muut uutuusjauhot tulevat kauppoihin kesäkuussa. Jauhopakkaus ei  vielä ollut lopullisessa ulkoasussaan, joten jauhopaketista en valitettavasti tähän saa kuvaa. Jauhoseoksessa on mukana jo valmiiksi sokeri, sitkonkorvikkeet ja kardemumma, joten  taikiinaan ei tarvitse lisätä kuin neste, hiiva, rasva ja kananmunat.

Testasin, kuinka pulla- ja munkkijauhoseos toimii perinteisessä pullassa. Sain jauhojen mukana muutaman reseptin ja lähdin kokeilemaan pullaa tuon Vuohelan ohjeen mukaisesti (muutaman pienen muutoksen tein).  

Ohje:
2 pss kuivahiivaa
2,75 dl viileää maitoa (tai vettä)
100 g voita
2 kananmunaa

(+ 1 kananmuna voitelua varten)
Vatkaa munat nesteen joukkoon, lisää hiiva käsivispilällä sekoittaen ja lopuksi jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä  taikina vetäytymään liinan alle 30 minuutiksi. Taikina on tässä vaiheessa suht tahmaista, mutta se turpoaa ja tiivistyy vetäytymisen aikana.

Taikina on melko löysää ennen vetäytymistä.



Kun taikina on saanut vetäytyä, sulata voi ja sekoita se taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Vaivaa taikinaa  voimakkaasti vielä muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa vaan leivo siitä heti pullia. Käytä pöydällä ja pullien hieronnassa apuna gluteenitonta jauhoa (vaikkapa riisijauho käy hyvin tai jokin gluteeniton jauhoseos). Anna pullien kohota lämpimässä paikassa (esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällää) leivinliinan alla 1 tunnin  ajan ja voitele pullat kananmunalla juuri ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.


 Taikinasta tulee noin 12-15 pullaa hieman riippuen siitä millaisia pullia tekee. Testasin itse perinteisiä voisilmäpullia ja osaan laitoin vaniljakreemiä (Sallisen). Mutta ehdoton suosikkini tästä taikinasta olivat korvapuustit! Tein pullista aika pieniä, mutta ne kohosivat todella hurjasti ja pullistuminen jatkui vielä uunissakin. Korvapuusteihin laitoin täytteeksi ihan perinteisesti voita ja kaneli-sokeria. Korvapuustien perusteella tuli  tuntuma, että tästä taikinasta voisi tulla hyvät täytepitkot. 

Sellaisen huomion tein, että pullapeltiä ei kannata sorkkia uunista ennen kuin pullat ovat varmasti kypsiä, sillä kun itse vetäisin pellin uunista katsoakseni kypsyyttä, meinasi hienosti kohonneet voipullat hieman painua kasaan. Makuun tämä ei tietenkään vaikuttanut, mutta mikäli leivot tästä jauhosta, anna pullien paistua rauhassa ja tarkista kypsyys niin, ettet käsittele pullapeltiä kovakouraisesti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...