Tattarijuuri
on ollut käytössä viime syksystä saakka ja olen tehnyt siitä erilaisia
kokeiluja. Nyt viimeinkin sain aikaan sellaisen reseptin, joka jauhomääriltään
on sen verran vakio, että sen pystyy julkaisemaan. Hapanjuurella leivottaessa
se juuren paksuus vaikuttaa tarvittavan jauhon määrään, mistä johtuen ohjeet
eivät aina ole aivan yksiselitteisiä. Tämän ohjeen jauhovaihtelu on kuintekin
vain ½ dl luokkaa, testasin ohjeen kolmesti. Tattarijuurella en ole vielä
saanut leipää onnistumaan kunnolla ilman leivinhiivaa, joten tässäkin ohjeessa
on vielä mukana hiivaa. Tattarijuureni pidän kuitenkin täysin
leivinhiivattomana tulevia kokeiluja varten.
Tähän
leipään tarvitset siis tattarijuuren. Ohjeet tattarijuuren alulle pistämiseen
löytyvät täältä. Tätä
ohjetta varten juuren tulee herättelyn jälkeen olla sellaista löysän puuron tai
viilin paksuista, silloin jauhomäärät täsmäävät.
Esivalmistelu:
Herätä
tattarijuuresi käyttökelpoiseksi lisäämällä siihen reilusti kädenlämpöistä
vettä ja tattarijauhoa. Lisää jauhoa sen verran paljon, että juuresta tulee
paksuudeltaan löysähkön puuron paksuista. Jätä juuri heräämään lämpimään
paikkaan noin 12 tunniksi.
Ohje
(2 reikäleipää):
2
dl heräteltyä tattarihapanjuurta
3
dl lämmintä vettä
½
palaa hiivaa
1
rkl psylliumia
1
tl suolaa
½
dl tattarileseitä
½
dl pellavarouhetta
½
dl maissijauhoa
1½
dl Teff-jauhoa
1
- 1½ dl tattarijauhoa
Liuota
hiiva veteen ja lisää joukkoon hapanjuuri ja psyllium. Sekoita tarvittaessa
käsivispilällä, ettei psyllium paakkuunnu. Anna psylliumin turvota noin 5
minuuttia. Lisää taikinaan suola, tattarileseet ja pellavarouhe. Sekoita
maissijauho teffin joukkoon ja vaivaa seos taikinaan. Lisää viimeisenä
tattarijauhot (lisää ensin 1 dl ja jos taikina näyttää vielä turhan löysälle, lisää
vielä ½ dl). Vaivaa taikinaa voimakkaasi muutaman minuutin ajan yleiskoneella
tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikinan tulee olla rakenteeltaan hieman
tahmaista, mutta kuitenkin sellaista, että siitä saa helposti taputeltua
jauhoja apuna käyttäen pellille leivät. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöräytä
taikinapalat jauhoja apuna käyttäen käsissä pyöreähköisi palloiksi. Painele
taikinapallot jauhoja apuna käyttäen pellille litteiksi (n. 2 cm paksuiksi)
kiekoiksi. Tee muotilla taikinakiekkojen keskelle reiät ja viillä halutessasi
pintaan koristeviillot. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa noin 30
minuuttia ja paista 225 asteessa 45 minuuttia (tai kunnes leivät ovat saaneet
väriä pintaan ja pohjaan sekä kuori on rapsakka).
Huom.
ohjeessa oleva maissijauho on nimenomaan jauhoa, ei maissitärkkelystä.
Maissijauhoa valmistaa esimerkiksi Virtasalmen viljatuote ja Risenta.
Todella hyvää tuli, kiitos paljon ohjeesta. Näitä teen kyllä useasti :)
VastaaPoistaOle hyvä, mukava kuulla, että olet pitänyt ohjeesta :)
PoistaOlen kaivannut ruisleipää, täytyy kokeilla saisiko tästä korvaajan!
VastaaPoistaToivotaan, että ruisleivän ikävä lähtee tällä.
Poista