Teen
kakkupohjani yleensä ohjeella "kaikkea saman verran". Ikävä kyllä en
tullut ottaneeksi kuvia valmistuksesta, mutta jospa tuo teksti selittäisi tämän
ohjeen idean. Jauhoja, munia ja sokeria käytetään siis tilavuudeltaan kaikkia
saman verran, eli esimerkiksi 3 dl. Kaksi samanlaista juomalasia hoitaa hyvin
mitta-astian virkaa :)
Omalla
kohdallani tämä ohje ei ole pettänyt koskaan. Halutessaan voi osan jauhoista
korvata tummalla kaakaojauheella, jolloin kakkupohjasta saa tumman.
Gluteeniton
peruskakkupohja:
kananmunia
sokeria
gluteenittomia
korppujauhoja (vuokaan)
voita
tai margariinia (vuokaan)
Tarvitset
2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen juomalasiin haluttu määrä kananmunia.
Kaada toiseen juomalasiin sokeria tilavuudeltaan sama määrä kuin toisessa
lasissa on kananmunia. Kaada sokeri juomalasista vatkauskulhoon ja mittaa
samaan lasiin nyt tilavuudeltaan sama määrä gluteenittomia jauhoja, kuin
toisessa lasissa on kananmunia.
Kaada kananmunat sokerin joukkoon vatkauskulhoon ja vatkaa kuohkeaksi
vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita ne taikinaan. Voitele
kakkuvuoka, leikkaa sen pohjalle sopiva pala leivinpaperia ja rasvaa myös
leivinpaperin päällys (leivinpaperilla varmistetaan että kakku ei tartu vuoan
pohjaan kiinni, rasva paperin alla kiinnittää paperin vuokaan niin että taikina
on helppo kaataa paperin päälle).
Korppujauhota rasvattu vuoka ja kaada taikina vuokaan (niin
että vuoasta täyttyy noin 2/3 osaa).Paista 175 asteessa (paistoaika riippuu
kakun koosta, suurelle kakulle noin tunti) ja kokeile kakun kypsyys tikulla.
Kun taikinaa ei tartu tikkuun kakku on kypsä.
4 kananmunan kakku riittää noin 10 hengelle,
6 munan kakku noin 15 hengelle
8 munan kakku noin 20 hengelle
jne.
Huom.
Kakkupohja kohoaa ilman leivinjauhetta kun muna-sokerivaahto on hyvin vatkattu, mutta mikäli kohoaminen epäilyttää, voi
taikinan joukkoon lisätä hieman leivinjauhetta. 4 munan kakkuun n. ½ tl, 8
munan kakkuun 1 tl jne.
Kaunis kakku ja hyvän näköinen kakkupohja. Itsekin paljon gluteenittomia kakkuja leiponeena, pitää sanoa, että pohja on tosi upean näköinen!
VastaaPoistaTuo meidän vanha uuni tuntuu jostain syystä olevan aivan täydellinen kakkupohjien ja pikkuleipien paistoon! Omalla uunilla saa aina tällaisia täydellisiä pohjia, muiden uuneilla paistaessa saa olla paljon tarkempana, että tulee hyvä.
PoistaHyvän näköinen kakkupohja :)
VastaaPoistaTuleeko tuosta sellainen kiinteä kakkupohja, että jos päälle laittaa kreemiä niin ei lähde puolet kakusta mukaan? Ohje mitä olen itse käyttänyt niin kreemiä levittäessä reunoista lähtee palasia mukaan...
Ei minulla kyllä ole koskaan palasia lähtenyt kakun reunoista :) Millaisella ohjeella olet kakkupohjan tehnyt?
Poista4 munaa, 2dl sokeria ja 2dl jauhoja, sit viel 1,5tl leivinjauhetta. Nyt taidan kokeilla tuota sinun ohjetta, jos tulisi vähän kiinteämpää :)
VastaaPoistaJos käytät Semperin fin mixiä, niin leivinjauhetta ei välttämättä tarvitse, kunhan kananmunat vatkaa hyvän kuohkeaksi. Jauhoseoksessa on jo mukana hieman kohotusaineita.
PoistaIhana kun olet tehnyt näin hyvät sivut ;)
VastaaPoistaMiehelläni todettiin vähän aikaa sitten keliakia joten nyt kalastelen hyviä leivonta ohjeita ja täältähän niitä löytyy vaikka kuinka paljon!
Ihana kun on sinun kaltaisia ihmisiä olemassa.
Ajattelin tehdä harrastuksestani vähän hyödyllisemmän aikoinaan :) Tämä blogi on oma panokseni keliakiatyöhön, kun järjestötoiminta ei oikein ole koskaan innostanut.
PoistaMitähän mahdan tehdä väärin? Muuten täydellinen kakku, mut rapsakka rapiseva kuori joka irtoaa pois leikattaessa.
VastaaPoistaTuskin teet mitään väärin, kakkupohjiin tulee siihen paiston aikana näkyvillä olevaan taikinan osaan melko herkästi sellaista rapeutta, sillä se osa pääsee paiston aikana hieman kuivahtamaan. Voit kokeilla paistaa kakun hieman alemmalla tasolla, tai uunista ottamisen jälkeen peittää kakkupohjan noin viideksi minuutiksi leivinliinalla ennen kakun kumoamista.
PoistaHei, Kiitos mahtavasta sivustosta! Tuleeko kakkupohjaa kostuttaa? Ajattelin kokeilla lakka-valkosuklaatäytettä. Ensimmäistä kertaa gluteenitonta leivontaa:)
VastaaPoistaKyllä kannattaa kostuttaa. Ihan vedellä tai vesi-sokeriseoksella voi kostuttaa tai sitten vaikkapa mehulla tai spritella, ihan sen mukaan mikä vain maultaan soveltuu täytteeseen. Lakan kanssa käy myös hyvin, jos kostutusnesteeseen laittaa pienen tilkan konjakkia tai konjakkiaromia.
PoistaHei! Kiitos kattavista ohjeista. Olen myös tehnyt tavallisimpia leivonnaisia gluteenittomana 5 vuotta. Suurimmaksi osaksi ovat onnistuneet erittäin hyvin, ainakin kaikki on syöty. Leipäni olen tehnyt itse ja käyttänyt myös tattarista ja hunajasta tehtyä taikinajuurta. Nyt pitäisi tehdä 6 -8 munan täytekakkupohja. Olen tehnyt pienenmpiä pohjia gluteenittomana tuon saman äidiltäni opitun ohjeen mukaan: lasillinen kaikkia aineita. Vehnäjauhokakkuja olen tehnyt ammattilaisen ohjeen mukaan: sokeria sekä vehnäjauhoja 70% kananmunien painosta. Nyt aion kokeilla tämän myös gluteenittomana. Saapi nähdä, onnistuuko lässähtämättä.
VastaaPoistaHei, uskoisin, että onnistuu kyllä tuolla vastaavalla ohjeella myös gluteenittomana :)
PoistaMahtuuko tämä 8 munan kakkupohja 24 cm vuokaan?
VastaaPoista8 munan pohja vaatii isomman vuoan. Teen yleensä tuollaiseen 24 cm vuokaan 4 munan pohjan. Vuoan korkeuskin vaikuttaa toki, kakkutaikinaa laitetaan vuokaan niin, että vuoasta täyttyy n. 2/3.
PoistaHei, gluteeniton leivonta on minulle vieraampaa eli eroaako Semperin ja Sunnuntain gluteenittomat jauhot toisistaan millä tavalla? Kaapissa on Sunnuntain jauhoja ja tällä viikolla täytyisi tehdä muutama kakku juhliin, enkä ehdi koeponnistamaan ohjetta. Osaatko sanoa millä tavalla kostuttaminen eroaa ns. tavallisen kakkupohjan kostuttamisesta? Täytyykö olla varovaisempi?
VastaaPoistaSemperin Fin mix eli hieno jauhoseos on ns. luontaisesti gluteenitonta, eli siinä on raaka-aineena mm. riisiä, maissia ja perunaa. Sunnuntain vaalea jauhoseos taas tehdään gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä. Vehnätärkkelys ei sovellu kaikille keliaakikoille eikä vilja-allergisille. Suosin itse tuota Semperin Fin mixiä juurikin siitä syystä, että se käy varmasti kaikille keliaakikoille. Periaatteessa leivonnaisten pitäisi onnistua ihan yhtä hyvin molemmista jauhoista, mutta täyttä varmuutta en pysty takaamaan, sillä en ole kokeillut ohjeita kuin sillä jauholla, mikä reseptissäkin mainitaan.
PoistaMinkälaisia korppujauhoja käytät vuuassa??
VastaaPoista