sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vaniljakierrepullat


Erilaiset kierrepullat ovat omia suosikkejani täytepullista. Ne on helppoja ja nopeita tehdä, eikä isokaan pullamäärä vaadi pitkää taikinanpyörittelyä. Täytteitä voi myös muokata ihan niin paljon kuin mielikuvistusta vain riittää. Yksi helpoimmista ja samalla erittäin maukas vaihtoehto ovat vaniljapullat, joihin täytteeksi tulee jauheesta valmistettavaa vaniljakreemiä. Jos tahtoo tehdä pullat pitkän kaavan kautta, voi kreemin keittää myös itse, mutta tässä tykkään oikaista. Vaniljakreemijauheet on viimevuosina tullut myös tavallisten kuluttajien saataville. Esimerkiksi Sallisen vaniljakreemijauhetta myydään lähestulkoon kaikissa isoissa marketeissa ja joistakin kaupoista on saatavana myös Milletin vaniljakreemijauhetta, jota testasin näissä pullissa. Milletti oli enemmän sileän kiisselimäinen, kuin Sallinen, mutta ei kuitenkaan ihan yhtä riittoisa. Pullan väliin tulevan kreemin voi valmistaa ihan pakkauksen ohjeen mukaan, joten mitään tarkempaa ohjetta en kreemiä varten tähän lisää. Pullataikina on sama, jota käytän kutakuinkin kaikkiin gluteenittomiin pulliin, mutta alla vielä ohje.

Vinkki: Käytä kreemiin osana nestemäärästä kermaa ja lorauta joukkoon lusikallinen tai pari voisulaa. Näin saat entistä maukkaamman vaniljatäytteen. Tämän kaveriksi voi taikinan sisään kääriä myös erilaisia marjoja.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun
pinnalle raesokeria

Täytteeksi: Pakkauksen ohjeen mukaisesti valmistettua vaniljakreemiä noin 2 dl

Valmista pullataikina. Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki (2-3 minuuttia). Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä vaniljatäyte taikinan päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi. Leikkaa taikinarulla noin 15 samankokoiseen palaan ja laita palat leikkauspinta ylöspäin pellille kohoamaan. Taikinan häntä kannattaa kääntää pullan alle, jotta pulla ei aukea kohottamisen ja paiston aikana. Anna pullien kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuutin ajan ja voitele ne kananmunalla, jonka rakenne on rikottu. Ripottele pinnalle raesokeria ja paista pullia 225 asteessa noin 20 minuutin ajan tai kunnes pullat ovat saaneet sopivan ruskean värin.

Vasemman puoleiset pullat saivat vaniljakreemin lisäksi sisäänsä omenahilloa.




27 kommenttia:

  1. Aloittelevana leipurina pakko kysyä, mitä on ksantaani? Entä riittääkö taikinan käsin vaivaaminen, kun ei ole konetta..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ksantaani on sitkonkorviketta, jota käytetään gluteenittomissa leivonnaisissa rakenteen parantamisessa. Ksantaani valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla ja Suomessa sitä pakkaa Farina. Tarkempaa tietoa ja kuva purkista löytyy täältä: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2012/08/psyllium-ja-ksantaani.html
      Taikinan voi vaivata myös käsin. Koneella vaivatessa taikinaan sekoittuu hieman ilmaa, mikä tekee lopputuloksesta kuohkeamman. Mikäli sinulla on sähkövatkain, sen taikinakoukut korvaavat yleiskoneen erinomaisesti tämän kokoisessa taikinassa.

      Poista
  2. Nämä näyttävät todella hyviltä! :) Aion kokeilla näitä tässä lähiaikoina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä kannattaa kyllä vaniljapullan ystävien kokeilla.

      Poista
  3. Ihana blogi! Löysin tämän hiljattain Facebook-kaverin avulla. Aion kyllä kokeilla useita reseptejä, mm. näitä vaniljakierrepullia. Odotukset ovat aika korkealla, että täältä löytyisi "oikean" pullan makuisia ohjeita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä pullaohje on lähimpänä vehnäpullaa, mihin olen omilla kokeiluillani päässyt. Toivottavasti ohje on mieluisa!

      Poista
  4. Tein tänään ohjeellasi pullaa ja tuli parasta gluteenitonta pullaa ikinä! Taikinaa oli helppo käsitellä ja valmiit pikkupullat ovat niin kuohkeita ja "normaalin" oloisia että piti ihan vilkasta että jauhopussissa varmasti luki gluteeniton. :) Vihdoinkin saan tosi hyviä laskiaispullia. Kiitos tosi hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. Uskollinen vierailija29. tammikuuta 2015 klo 20.11

    Kokeilin tänään tätä ohjetta. Käytin vaniljakreemijauhetta ensimmäistä kertaa, ja minusta ohjeen mukaan tehtynä siitä ei tullut kovin tanakkaa (laitoin tilkan juoksevaa margariinia, oliko syy siinä?). Kääriessäni taikinaa rullalle, täyte "pakeni" edestä pois, joten väliin ei jäänyt kovin paljon kreemiä, Pitäisikö kreemin olla paksua ja tahmeaa, jotta se pysyy välissä? Lisäksi väri oi paljon vaaleampi kuin pullissa sinun kuvassasi. Johtuuko se eri kreemimerkistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkä verran laitoit margariinia joukkoon? Yleensä ainakin Sallisen ja Milletin kreemijauheilla on tullut ihan sopivan tanakkaa ja on pysynyt rullatessa välissä. Minkä merkkistä kreemijauhetta käytit? Jos margariinia on mennyt enemmän kuin ruokalusikallinen, se voi hyvinkin vaikuttaa rakenteeseen. Kreemin tulee olla sellaista helposti levittyvää, mutta kuitenkin niin kiinteää, ettei se valu. Rullalle pyöritettäessä taikinaan ei kannata painaa niin, että kreemi pakenee taikinan edessä, vaan pyrkiä rullaamaan taikina vähän nostaen. Tuo Milletin kreemi oli selkeästi keltaisempaa kuin aiemmin käyttämäni Sallisen ja kuvan valaistus myös hieman korostaa kellertävää väriä.

      Poista
  6. En yleensä käytä valmiita jauhoseoksia. Mitä gluteenittomia jauhoja ja missä suhteessa suosittelisit pullataikinaan (riisi, tattari, hirssi, maissi...)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistunut sekoitus voisi tulla riisistä, maissista, tapiokasta ja perunajauhosta. Mitään varmoja määriä en pysty näille antamaan, sillä en ole itse testannut. Psylliumia ja ksantaania kannattaa ehdottomasti laittaa taikinaan (ksantaania voi laittaa jopa 1 tl jos ei käytä valmista jauhoseosta). Ehkäpä riisiä 1/3, maissia 1/3, tapiokaa ja perunajauhoa sitten puolet ja puolet se viimeinen kolmannes jauhoista.

      Poista
  7. Ihana ohje, kiitos! Näitä tullaan tekemään jatkossakin. :)

    VastaaPoista
  8. Hei, voiko pullat pakastaa raakana? Ennen kohotusta vai jälkeen? Parastahan pulla aina on tuoreena, mutta kun kaikkea ei ehdi samana päivänä tehdä.... Tai jos pitäisi valita niin kummat pakastaisit: pullat vai kinkku-juustosarvet?
    Kiitos ohjeista, näistä riittää leivottavaa lukemattomiin herkutteluhetkiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullien raakapakastamista en ole kokeillut, mutta pullat voi kotikäyttöön pakastaa hyvin myös tuoreena heti kun ovat jäähtyneet ja sulattaa sitten tarpeen mukaan käyttöön. Kinkku-juustosarvet säilyvät päivän tai pari hyvin jääkaapissa ja ennen tarjoilua riittää pieni lämmitys. Niiden kohdalla uskoisin raakapakastamisen onnistuvan, sillä taikina on hyvin saman tyylinen kuin pasteijoissa ja pasteijoita olen raakapakastanut.

      Poista
  9. Hei! Meän kaupoista ei löytyny ksantaania, niin voiko sitä korvata jollain? Psylliumia onneksi sentään löytyi!

    VastaaPoista
  10. Jos ksantaania ei ole, sen voi jättää taikinasta pois ilman mitään muutoksia. Ksantaania voi tilata Vuohelan herkun verkkokaupasta: kauppa.vuohelanherkku.fi

    VastaaPoista
  11. Jos haluaa tehdä isomman satsin pullaa, kannattaako taikina tehdä kerralla vai erissä.? kaksinkertaisena ajattelin.

    VastaaPoista
  12. Veikkaan, että vastaus on erissä tuon nostattamis- ja paistovaiheen takia, jos parasta tulosta haetaan. Blogin ylläpitäjä kertokoon vitallisen vastauksen. ;) Mutta mä tunnustan aina leiponeeni kaksinkertaisen satsin ja HYVIN ovat kaikki kauppansa tehneet. :)

    VastaaPoista
  13. Toimii kummin vain. Mikäli leipoo kaksinkertaisen annoksen, kannattaa se toinen pellillinen kohottaa viileässä, ettei se kohoa pääse kohoamaan liikaa. Parhaan lopputuloksen tosiaan saa leipomalla yhden erän kerrallaan, mutta kaksinkertaisenakin onnistuu kun vain mittaa jauhot huolellisesti ja kiinnittää huomiota tuohon kohottamiseen (se toinen pelti tosiaan ehtii kohota varmaan hieman pidempään, kuin mitä ohjeessa suositellaan).

    VastaaPoista
  14. Leivoin tänään näitä vaniljakierrepullia, voi miten hyviä ovat. Heti uunista oton jälkeen täytyy aina ensimmäinen maistaa. Tätä glogia tulee päivittäin vilkaistua,paljon olen myös täältä leiponut. KIITOS

    VastaaPoista
  15. Tätä täytyy kyllä nyt mennä ja testata. Pitäisi siirtyä gluteenittomaan, kun ravitsemuterapeutti sitä suositteli ja tästä sun postauksesta saan lisä potkua gluteenittomaan leivontaan! :)

    Jos nyt saan onnistumaan gluteenittomalla versiolla. "miltähän se maistuisi jos laittaisi appelsiini tuorejuustoa väliin"? minä,kun olen ihan himona siihen appelsiini tuorejuustoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin testaamaan sitä appelsiinituorejuusto-versiotakin! Voi tulla aika herkullinen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...