sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Voisilmäpullat


Voisilmäpullat ovat aika peruspullaa, mutta silti varmasti maistuvia. Gluteenittomista pullistakin voi saada kauniita ja sileäpintaisia, kun vain pyörittelee pullat kunnolla kämmenten välissä. Pöytää vasten näitä ei kannata yrittää pyörittää kuten tavallisia pullia, sillä tarttuvat varmasti pöytään. Hyvän pullataikinan rakenteen tuleekin olla sellainen, että tarttuu pöytään, mutta käsien välissä siitä saa helposti pyöriteltyä sileitä pullia pientä jauhomäärää apuna käyttäen. Kumoan taikinan yleensä kulhosta jauhotetulle pöydälle ja pyöräytän siitä pötkön, jonka jaan osiin. Pöydältä tarttuu taikinapalojen pintaan juuri sopiva määrä jauhoa, jolloin pullat on helppo pyörittää sileiksi.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Voita ja hienoa sokeria pullien päälle
kananmunaa voiteluun

Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 15 samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi pullaksi. Kohota pullia leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia ja paina jokaiseen pullaan voinokare. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele voisilmän päälle hienoa sokeria. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin. 

torstai 6. helmikuuta 2014

Vanhan ajan pullaässät


Facebookin kautta on alkanut tulla leivontahaasteita tasaisin väliajoin. Ensimmäisen haasteen, kampanisut, selvitin tuossa kuukausi sitten ja nyt oli vuorossa Katrin heittämä haaste eli pullaässät. Pullaässät olivat minulle aivan uusi tuttavuus, en ollut näistä aiemmin edes kuullut. Mutta Katrin selvityksen mukaan kyseessä olivat pikkuleivät, joiden pohjana käytettiin pullataikinaa. Netistäkin löytyi hyvin vähän tietoa näistä pikkuleivistä, mutta sen verran sain selville, että kyseessä on hyvin vanha leivonnainen, jota on tehty ainakin Etelä-Savossa. Ilmeisesti leivonnaisen alkuperäinen idea on ollut hyödyntää ylimääräinen pullataikina pikkuleipiin. Näistä tuli rakenteeltaan hieman pehmeämpiä kuin yleensä tekemäni ässät, mutta silti kuitenkin pikkuleipämäisiä. 

Käytin näihin pohjana omalla ohjeellani tehtyä pullataikinaa. Pikkuleipätaikinan pohjaksi riittä sellainen n. kourallinen pullataikinaa, punnitsin taikinapalan ja se painoi n. 75 grammaa.

Ohje (n. 30 kpl):

75 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia

kaneli-sokeriseosta

Vaivaa kohonneeseen pullataikinan joukkoon pehmeä voi ja sokeri, sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa tanko pieniin samankokoisiin paloihin. Pyöritä jokaisesta palasta pötkö, käytä se kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile leivinpaperoidulle pellille ässäksi. Paista pikkuleivät 200 asteessa noin 10-13 minuuttia.


maanantai 3. helmikuuta 2014

Gluteenittomat runebergin tortut



Meillä ei oikein ole koskaan maistunut runebergit, joissa on korppujauhoa tai keksinmuruja. Niiden rakenne on hieman turhan kuivakka ja vaatisi kostuttamista, joka taas menee myös sinne plaah -osioon. Tästä johtuen nämä ovat sen verran sovellettu versio, että näihin ei tarvitse mitään muruja, eikä myöskään kostuttaminen ole tarpeen, ellei sitä välttämättä halua tehdä. Paistoin tortut muffinssipellillä ilman paperivuokia, rasvasin vain pellin hyväksi. Paperivuokien avulla voisi pelata varman päälle, näistäkin kun muutaman reuna hieman tarttui vuoan pohjaan kiinni. En myöskään korppujauhottanut vuokia, mutta halutessaan rasvauksen lisäksi voi käyttää myös korppujauhoja pellin koloihin. Taikinaan voi halutessaan lisätä muutaman tipan karvasmantelia sekä hieman punssiaromia. Itse en näitä käyttänyt. Mikäli näitä haluaa kostuttaa, käytetään kostutukseen punssilla maustettua sokerilientä. 

Ohje (12 kpl):
150 g voita
1½ dl sokeria
1 iso kananmuna
1½ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ appelsiinin kuori raastettuna
½ tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
(punssiaromia ja muutama tippa karvasmantelia)

Pinnalle vadelmahilloja ja tomusokeri-vesi -kuorrutetta

Vatkaa voi ja sokeri kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna kokoajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä raastettu appelsiininkuori. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina joko paperisiin muffinssivuokiin tai hyvin rasvatun (ja korppujauhotetun) muffinssipellin koloihin. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna torttujen hieman jäähtyä ja irroita ne sen jälkeen varovasti muffinssipellistä. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi -kuorrutteella. Mikäli tortut kohoavat pinnaltaan kuperiksi, voi pintaa tasoittaa leikkaamalla ylimääräisen hatun pois veitsellä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...