keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Gluteenittomat kampanisut


Minna antoi minulle haasteen blogini Facebook-sivun kautta joulukuun alussa. Viesti kuului näin: "Haaste: Kampanisut. Perinteinen lappilainen kahvipöytäherkku kaipaisi gluteenitonta versiota."  Viitteeksi sain vielä, että leivonnaisen tulisi olla rakenteeltaan pehmeä ja hieman kuohkea ja lisäksi Minna laittoi linkin Valion ohjeeseen kyseisestä leivonnaisesta.

Aloin tutustua leivonnaiseen netin välityksellä ja minulle selvisi, että kampanisu ei olekaan aivan yksiselitteinen leivonnainen; se voi olla suolainen tai makea, lehtevä tai ei ja sakaroita voi olla 3-5. Nimikin voi olla nisu tai torttu alueesta riippuen. Reseptejä tutkiessani huomasin yhden yhtenevän asian, taikinaan laitetaan jotakin hapanta, mutta tämäkin voi olla reseptistä riippuen piimää, viiliä, kermaviiliä tai jopa rahkaa. Päädyin toteamaan, että kun reseptejä ja tyylejä tuntuu olevan yhtä monta kuin leipojaakin, niin tuskin minäkään pystyn tätä leivonnaista pilaamaanm, vaikka olenkin karjalaisia sukujuuria omaava savolainen, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta tästä herkusta.

Lähdin kehittämään reseptiä miettimällä, mihin happamaan aineeseen perustan oman ohjeeni. Päädyin viiliin, sillä viilin rakenne tuntui sopivimmalta gluteenittomaan kampanisuun, kun se  venyvä rakenne korvaa hieman sitä jauhoista puuttuvaa sitkoa. Käytin nimenomaan viiliä, en kermaviiliä, sillä kermaviilin rakenne ei ole niin sitkeä ja viili tuntui jotenkin perinteisemmälle kuin kermaviili. Suurimmassa osassa resepteistä ei ollut mukana kananmunaa, mutta myös munallisia reseptejä löytyi ja gluteenittomaan versioon päätin kananmunaa käyttää juuri samasta syystä kuin viiliäkin, eli jotta saisin paremman rakenteen. Omista kampanisuistani tein makeita, mutta ohjeestä saa muokattua myös suolaisen/happaman version jättämällä sokerin pois ja lisäämällä teelusikallisen suolaa. Minna mainitsi myös, että kampanisuista voi tehdä myös kaneli-sokeri päällysteisiä ja googlen ihmeellisestä maailmasta löysin myös raesokerilla ja hienolla sokerilla koristeltuja nisuja. Näillä eväillä kehittelin lopulta alla olevan ohjeen ja kyllä muuten nisut yllättivät Puijon tornin varjossa asuvan savolaisen, nam!


4 erilaista kampanisua: päällystämätön, raesokerilla, kaneli-sokerilla ja pelkällä hienolla sokerilla päällystetty.


Ohje (25-30 kpl):
200 g voita
1 dl sokeria
200g (1 prk) viiliä
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 tl psylliumia

Sekoita pehmyt voi ja sokeri lusikalla. Lisää joukkoon jauhoista muutama desi. Sekoita ruokasooda viiliin ja kaada seos heti voiseoksen joukkoon. Lisää seokseen kananmuna ja loput jauhot, joihin on sekoitettu psyllium. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja laita viileään ½-1 tunniksi.

Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakulmainen taikinalevy ja jaa se taikinapyörälllä samankokoisiin suorakulmaisiin osiin. Viillä jokaiseen nisuun haluamasi määrä sakaroita ja taivuta nisuja hieman, niin että sakarat aukenevat. Paista leivinpaperoidulla pellillä 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Halutessasi voit myös voidella nisut myös kananmunalla ja ripotella pinnalle raesokeria, hienoa sokeria tai kaneli-sokeriseosta. 



Kampanisut leikattuna 4-sakaraisiksi

Monessa ohjeessa suositeltiin käyttämään punaista eli mahdollisimman rasvaista viiliä, mutta oman lähikauppani hyllystä löytyi punaisen sijasta tätä versiota maustamattomana ja hyvin toimi.




Mitä se lopputulos sitten oli? Se oli hieman makea leivonnainen, joka oli rakenteeltaan murea, mutta ei hauras ja kuohkea. Kaikenkaikkiaan herkullinen. Taikinakin oli rakenteeltaan yksi helpommista mistä olen leiponut. Tätä voin suositella :)

maanantai 6. tammikuuta 2014

Proteiinipannukakku gluteenittomana


Tämän blogin perusteella voi olla hieman vaikea uskoa, että ei meillä pelkästään sokerihuttuja syödä, mutta näin se vain on. Syksyn aikana lipsahti aika pahasti herkuttelun puolelle, mutta nyt kun joulusta on päästy alkoi taas paluu ruotuun ja fiksumpaan ruokavalioon (johon toki kuuluu aina silloin tällöin ne herkkupäivätkin leipomisineen). Tänään tein iltapalaksi proteiinipannukakkua, joka muuten kupli aivan uskomattoman hienosti gluteenittomaksi pannariksi. Ilmeisesti tuo taikinaan käytetty proteiinijauhe turposi juuri sopivasti paiston aikana ja sai aikaan kivat kukkulat. Ohjeessa olevien linkkien kautta pääsee tutustumaan tarkemmin noihin käytettyihin aineosiin. Mikäli kaapista löytyy jotain muuta vanukasjauhetta, niin käy varmasti ihan yhtä hyvin pannariin. Mikäli taikina tuntuu menevän eri jauhetta käytettäessä näillä ainesuhteilla liian paksuksi, voi joukkoon lorautta hieman enemmän maitoa (eri merkkiset vanukasjauheet saattavat turvota hieman eri tavalla).

Gluteeniton protskupannari:
3 kananmunaa
5 dl maitoa
1 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 dl Provena kaurajauhoa (gluteeniton)
½ dl Teffjauhoa

(halutessasi voit lisätä pinnalle voinokareita ennen paistoa)

Vatkaa kananmunista rakenne rikki, lisää joukkoon maito, öljy sekä kuivat aineet hyvin sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pannari on saanut kauniin värin. 

Alla vielä kuva tuosta Mannisen vanukasjauheesta ja lisäpisteet tuotteelle, kun gluteenittomuus on merkitty pakkaukseen.





sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Siemensämpylät


Näissä sämpylöissä käytin muuten aivan samaa perusohjetta kuin tänne aiemmin lisäämissäni porkkanasämpylöissä, mutta porkkanaraasteen sijasta laitoin sämpylöihin pellavan, seesamin ja auringonkukansiemeniä (kuorittuja). Maistuvia sämpylöitä tuli ja näihin voi käyttää siemeniä oman maun mukaan. Kurpitsansiemeniä ei kaapista valitettavasti nyt löytynyt. Öljyn sijasta käytin tällä kertaa taikinaan sulatettua voita ja ennen paistoa sivelin sämpylöiden pinnan maidolla, jolloin sämpylät ottivat meidän vanhassa heikkotehoisessa uunissakin hieman paremmin väriä.

Ohje (12-15kpl):
5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
1 dl siemeniä
½ tl ksantaania
2 rkl ruokaöljyä/voisulaa

Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 3-5 minuuttia.  Lisää taikinaan suola, sokeri, kuivahiiva sekä siemenet ja noin puolet jauhoista (joihin on sekoitettu ksantaani) koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan tehokkaasti.
Muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa n. 30-45 minuuttia. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat kauniin värin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...