Minna
antoi minulle haasteen blogini Facebook-sivun kautta joulukuun alussa. Viesti
kuului näin: "Haaste: Kampanisut.
Perinteinen lappilainen kahvipöytäherkku kaipaisi gluteenitonta versiota." Viitteeksi sain vielä, että leivonnaisen
tulisi olla rakenteeltaan pehmeä ja hieman kuohkea ja lisäksi Minna laittoi
linkin Valion ohjeeseen kyseisestä leivonnaisesta.
Aloin tutustua leivonnaiseen netin välityksellä ja minulle
selvisi, että kampanisu ei olekaan aivan yksiselitteinen leivonnainen; se voi
olla suolainen tai makea, lehtevä tai ei ja sakaroita voi olla 3-5. Nimikin voi
olla nisu tai torttu alueesta riippuen. Reseptejä tutkiessani huomasin yhden
yhtenevän asian, taikinaan laitetaan jotakin hapanta, mutta tämäkin voi olla
reseptistä riippuen piimää, viiliä, kermaviiliä tai jopa rahkaa. Päädyin
toteamaan, että kun reseptejä ja tyylejä tuntuu olevan yhtä monta kuin
leipojaakin, niin tuskin minäkään pystyn tätä leivonnaista pilaamaanm, vaikka
olenkin karjalaisia sukujuuria omaava savolainen, jolla ei ole mitään aiempaa
kokemusta tästä herkusta.
Lähdin kehittämään reseptiä miettimällä, mihin happamaan
aineeseen perustan oman ohjeeni. Päädyin viiliin, sillä viilin rakenne tuntui
sopivimmalta gluteenittomaan kampanisuun, kun se venyvä rakenne korvaa
hieman sitä jauhoista puuttuvaa sitkoa. Käytin nimenomaan viiliä, en
kermaviiliä, sillä kermaviilin rakenne ei ole niin sitkeä ja viili tuntui
jotenkin perinteisemmälle kuin kermaviili. Suurimmassa osassa resepteistä ei
ollut mukana kananmunaa, mutta myös munallisia reseptejä löytyi ja
gluteenittomaan versioon päätin kananmunaa käyttää juuri samasta syystä kuin
viiliäkin, eli jotta saisin paremman rakenteen. Omista kampanisuistani tein
makeita, mutta ohjeestä saa muokattua myös suolaisen/happaman version
jättämällä sokerin pois ja lisäämällä teelusikallisen suolaa. Minna mainitsi
myös, että kampanisuista voi tehdä myös kaneli-sokeri päällysteisiä ja googlen
ihmeellisestä maailmasta löysin myös raesokerilla ja hienolla sokerilla
koristeltuja nisuja. Näillä eväillä kehittelin lopulta alla olevan ohjeen ja
kyllä muuten nisut yllättivät Puijon tornin varjossa asuvan savolaisen, nam!
![]() |
4 erilaista kampanisua: päällystämätön, raesokerilla, kaneli-sokerilla ja pelkällä hienolla sokerilla päällystetty. |
Ohje (25-30 kpl):
200 g voita
1 dl sokeria
200g (1 prk) viiliä
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 tl psylliumia
Sekoita pehmyt voi ja sokeri lusikalla. Lisää joukkoon
jauhoista muutama desi. Sekoita ruokasooda viiliin ja kaada seos heti
voiseoksen joukkoon. Lisää seokseen kananmuna ja loput jauhot, joihin on
sekoitettu psyllium. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja laita viileään
½-1 tunniksi.
Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakulmainen
taikinalevy ja jaa se taikinapyörälllä samankokoisiin suorakulmaisiin osiin.
Viillä jokaiseen nisuun haluamasi määrä sakaroita ja taivuta nisuja hieman,
niin että sakarat aukenevat. Paista leivinpaperoidulla pellillä 250 asteessa
noin 10-15 minuuttia. Halutessasi voit myös voidella nisut myös kananmunalla ja
ripotella pinnalle raesokeria, hienoa sokeria tai kaneli-sokeriseosta.