perjantai 1. maaliskuuta 2013

Gluteenittomat toscapullat


Täytteenä Sallisen jauheesta valmistettua vaniljakreemiä ja kotitekoista omenahilloa. Pinnalla mantelikuorrute.  

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia.

Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja levitä täyte päälle (ulkoreunalle kannattaa jättää parin sentin kohta ilman täytettä, jotta taikina pysyy rullalla). Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi ja leikkaa sopivan paksuisiksi paloiksi. Kohota pullia lämpimässä paikassa 30 minuuttia ja voitele kananmunalla. Valmista kohottamisen loppuvaiheessa pullien päälle tuleva kuorrute.

Kuorrutus:
100 g voita /margariinia
1 dl sokeria
2 rkl maissijauhoja (esim. Virtasalmen viljatuote)
2 rkl maitoa
70 g mantelilastuja

Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna varovasti koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki aineet ovat sekaisin ja seos sakenee. 

  Manteliseos kannattaa pitää lämpinämä, ettei se kovetu ennen aikojaan. Paista pullia 225 asteessa n.10 minuuttia ja levitä tämän jälkeen pullien pinnalle mantelikuorrute. Paista vielä toiset 10 minuuttia.

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Sipulisämpylät



Sipulinystävän herkkusämpylät :) 

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl ruokaöljyä

150 g hienonnettua sipulia
2rkl ruokaöljyä


Kuullota sipuli pannulla 2 rkl: ssa öljyä, anna jäähtyä. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 3-5 minuuttia. Sekoita joukkoon sipulit.  Lisää taikinaan suola, kuivahiiva ja noin puolet jauhoista koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaan loppu öljy (2 rkl) ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan tehokkaasti.
Muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes sämpylät saavat kauniin värin.


perjantai 11. tammikuuta 2013

Late-lammas kakku


Tämmöinen Late-kakku tuli tehtyä jo  marraskuussa tätitettävän 1-v. synttäreille. Pohja oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja täytteenä seos mascarponesta, kermasta ja hedelmäsoseesta liivatteella hyydytettynä. Pinta on vaahtokarkkeja kiinnitettynä kerman avulla ja mustat osat sokerimassaa.

Kakkupohjan teen yleensä "kaikkea saman verran" -ohjeella. Eli munia, jauhoja ja sokeria tulee kaikkia vaikkapa 2 dl. Alla vielä hieman tarkempaa ohjetta tähän.

Gluteeniton peruskakkupohja:

kananmunia
sokeria
Semper hienoa jauhoseosta

Tarvitset 2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen juomalasiin haluttu määrä kananmunia. Kaada toiseen juomalasiin sokeria tilavuudeltaan sama määrä kuin toisessa lasissa on kananmunia. Kaada sokeri juomalasista vatkauskulhoon ja mittaa samaan lasiin nyt tilavuudeltaan sama määrä gluteenittomia jauhoja, kuin toisessa lasissa on kananmunia.

Kaada kananmunat sokerin joukkoon vatkauskulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita ne taikinaan. Voitele kakkuvuoka, leikkaa sen pohjalle sopiva pala leivinpaperia ja rasvaa myös leivinpaperin päällys (leivinpaperilla varmistetaan että kakku ei tartu vuoan pohjaan kiinni, rasva paperin alla kiinnittää paperin vuokaan niin että taikina on helppo kaataa paperin päälle). 

Korppujauhota rasvattu vuoka ja kaada taikina vuokaan (niin että vuoasta täyttyy noin 2/3 osaa).Paista 175 asteessa (paistoaika riippuu kakun koosta, suurelle kakulle noin tunti) ja kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun kakku on kypsä.

HUOM! Kakkupohja kohoaa ilman leivinjauhettakin, kunhan kananmunavaahto on hyvin vatkattu. Mikäli kohoaminen epäilyttää, voit lisätä taikinaan leivinjauhetta.  4 munan pohjaan n. ½ tl  , 8 munan pohjaan n. 1 tl jne.

4 kananmunan kakku riittää noin 10 hengelle,
6 munan kakku noin 15 hengelle
8 munan kakku noin 20 hengelle
jne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...