keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Sipulisämpylät



Sipulinystävän herkkusämpylät :) 

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl ruokaöljyä

150 g hienonnettua sipulia
2rkl ruokaöljyä


Kuullota sipuli pannulla 2 rkl: ssa öljyä, anna jäähtyä. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 3-5 minuuttia. Sekoita joukkoon sipulit.  Lisää taikinaan suola, kuivahiiva ja noin puolet jauhoista koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaan loppu öljy (2 rkl) ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan tehokkaasti.
Muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes sämpylät saavat kauniin värin.


perjantai 11. tammikuuta 2013

Late-lammas kakku


Tämmöinen Late-kakku tuli tehtyä jo  marraskuussa tätitettävän 1-v. synttäreille. Pohja oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja täytteenä seos mascarponesta, kermasta ja hedelmäsoseesta liivatteella hyydytettynä. Pinta on vaahtokarkkeja kiinnitettynä kerman avulla ja mustat osat sokerimassaa.

Kakkupohjan teen yleensä "kaikkea saman verran" -ohjeella. Eli munia, jauhoja ja sokeria tulee kaikkia vaikkapa 2 dl. Alla vielä hieman tarkempaa ohjetta tähän.

Gluteeniton peruskakkupohja:

kananmunia
sokeria
Semper hienoa jauhoseosta

Tarvitset 2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen juomalasiin haluttu määrä kananmunia. Kaada toiseen juomalasiin sokeria tilavuudeltaan sama määrä kuin toisessa lasissa on kananmunia. Kaada sokeri juomalasista vatkauskulhoon ja mittaa samaan lasiin nyt tilavuudeltaan sama määrä gluteenittomia jauhoja, kuin toisessa lasissa on kananmunia.

Kaada kananmunat sokerin joukkoon vatkauskulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita ne taikinaan. Voitele kakkuvuoka, leikkaa sen pohjalle sopiva pala leivinpaperia ja rasvaa myös leivinpaperin päällys (leivinpaperilla varmistetaan että kakku ei tartu vuoan pohjaan kiinni, rasva paperin alla kiinnittää paperin vuokaan niin että taikina on helppo kaataa paperin päälle). 

Korppujauhota rasvattu vuoka ja kaada taikina vuokaan (niin että vuoasta täyttyy noin 2/3 osaa).Paista 175 asteessa (paistoaika riippuu kakun koosta, suurelle kakulle noin tunti) ja kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun kakku on kypsä.

HUOM! Kakkupohja kohoaa ilman leivinjauhettakin, kunhan kananmunavaahto on hyvin vatkattu. Mikäli kohoaminen epäilyttää, voit lisätä taikinaan leivinjauhetta.  4 munan pohjaan n. ½ tl  , 8 munan pohjaan n. 1 tl jne.

4 kananmunan kakku riittää noin 10 hengelle,
6 munan kakku noin 15 hengelle
8 munan kakku noin 20 hengelle
jne.

maanantai 24. joulukuuta 2012

Gluteeniton hedelmäkakku

Hedelmäkakkua ei ole aiemmin tullut tehtyä. Usein olen törmännyt sellaisiin vähän kuivahkoihin hedelmäkakkuihin, mutta omastani halusin pehmeän ja maukkaan, joten sovelsin toisen kakun ohjeesta hedelmäkakun. Tätä teen kyllä toistekin, tuli todella hyvänmakuinen kakku ja makua oli sopivasti.
Ohje:
125 g voita
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 kananmunaa 
2 dl sokeria
250 g (1prk) kermaviiliä
1 rasia kakkutäytehedelmiä
(kirsikoita/rusinoita mikäli tahtoo)
voita ja gluteenitonta korppujauhoa vuoan jauhottamiseen.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja sooda. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon kermaviili ja rasva. Sekoita kuivat aineet ja hedelmät taikinan joukkoon. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti, kokeile kakun kypsyys tikulla.
Hedelmät voi lisätä kakkuun myös kerroksittain, jolloin ne eivät painu niin herkästi vuoan pohjalle. Eli ensin hieman taikinaa vuokaan, sitten hedelmiä, taas taikinaa ja hedelmiä... viimeiseksi kerrokseksi taikinaa.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...